Прокуратурата се ядоса на Сърбия, че отказала да задържи съоснователите на "Нексо"

6829
Прокуратурата се ядоса на Сърбия, че отказала да задържи съоснователите на "Нексо"
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура е уведомила главния прокурор Иван Гешев, че Сърбия не е спазила международните договорености по Европейската конвенция за екстрадицията. Причината е, че властите в Белград са отказали да задържат съоснователите на криптобанката „Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група след акцията на прокурорите и следователите в софийските офиси на „Нексо“ по-рано тази година. Само че Тренчев нарича цялата операция прокурорски произвол и обяви, че ще съди България в Страсбург за близо 1 млрд. долара.

Гешев се закани да остане на поста си и да види олигарси и политици в затвора

Мафия, олигарси и политици се обединяват, за да унищожат прокуратурата. Ще остана на поста си и ще дочакам тези хора да влязат в затвор...

Припомняме, че преди дни Иван Гешев обвърза "Нексо", журналиста от BIRD Димитър Стоянов и Цветан Василев със заплахите срещу магистрати. Той показа "втора серия" от разследването "Вредители за отстраняване": Открит е списък на магистрати, обект на заплахи. Антони Тренчев отвърна на всичко това с видео във Facebook от Дубай, в което определи твърденията на главния прокурор като "теории на конспирацията".

На 7 април главният прокурор каза, че Тренчев и Кънчев кацнали от Дубай в Белград. След това държавното обвинение прати заповед за задържането им в Сърбия.

В днешното си съобщение на сайта от Софийска градска прокуратура припомнят, че двамата обвиняеми имат срещу имената си Европейски заповеди за арест, издадени на 31 март. "На 07.04.2023 г. от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ МВР е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол потвърждава получаването на документите по повод международното издирване на обвиняемите", добавят от прокуратурата.

И пишат, че отново на 07.04.2023 г. е получена информация от ГС на Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България“. В тази връзка от ГС на Интерпол е изискана допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. Посочено е, че исканата информация е необходима, за да бъде направена оценка в съответствие с чл. 3 от Конституцията на МОКП Интерпол. "Изисканата информация и документи са изпратени своевременно. ГС на Интерпол потвърждава получаването на документите и уведомява, че същите се анализират с цел проверка на съответствието им с правилата на МОКП Интерпол", гласи становището на СГП.

Заместник на главния прокурор е пратил молба до Интерпол за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите.

В свят като на Nexo: Криптовалута, криптобанка, блокчейн - що е то? (ВИДЕО)

Казусът Nexo продължава да се развива, всекидневно. От компанията заявиха, че ще съдят държавата за нанесени щети н...

Също така на 07.04.2023 г. е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, според която двамата обвиняеми са пристигнали на 6 април в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. Били са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти.

А защо изобщо е трябвало България да убеждава сръбските власти, че от Интерпол са искали задържане? Отговорът на прокуратурата гласи: "МОКП Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване на лицата не са видими". Така последвало пращане на съответния превод на сръбски.

"Софийска градска прокуратура уведоми главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде надлежно сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа", пишат още от СГП.

По случая "Нексо" са повдигнати обвинения срещу четирима души. Траян Николов и Калин Методиев са с гаранции съответно по 150 хиляди и 100 хиляди лева, а останалите обвиняеми са съоснователите Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Окончателно: Екстрадират в Австрия бившия депутат и член на ВСС Иван Димов

Апелативният съд в Пловдив реши да екстрадира в Австрия бившия депутат от ОДС и някогашен член на Висшия съдебен съвет Иван Димов. Той ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com