Неврокопският край бесен на Скопие, от там ни определят като провокатори

14574
Неврокопският край бесен на Скопие, от там ни определят като провокатори

Хората в Неврокопския край негодуват от посегателството на Македония над българския национален герой Гоце Делчев. Най-недоволни са жителите на едноименния град, които приемат като лична обида поредния опит на западната ни съседка да си присвои войводата и да го направи "македонец", предаде Стандарт нюз.

"Държавата ни е длъжна да реагира остро и адекватно на подобни прояви на незачитане на историята. Крайно време е да се направи нещо, за да спрат тези македонски провокации към миналото ни и към героите ни", твърдят неврокопчани. Те от няколко години настояват да се постави паметна плоча на лобното място на Гоце Делчев, което е в днешна Гърция.

Оплакваме се на Бокова от ЮНЕСКО заради македонските кражби на история

Министърът на културата д-р Петър Стоянович ще изпрати официално оплакване до Ирина Бокова в качеството й на директор на ЮНЕСКО относно...

На 4 май тази година те почетоха 110-годишнината от трагичната му гибел. Искат да има знак на мястото, където е загинал войводата. Да се монтира и надпис, че там е убит "Гоце Делчев - български национален герой".

"Държавата нека направи необходимите стъпки, за да реши този проблем", казват неврокопчани.

Някогашното село Баница, където войводата е покосен от турски куршум, вече не съществува. Местността Кариа, на която е било изградено селището, е в Гърция. Намира се на 25 км северно от град Серес. Това не трябва да е оправдание за липсата поне на надгробен камък. "Идеята за паметна плоча в някогашното село Баница не ни е чужда. Добре би било да се направи. Но това не бива да става с нелегитимни действия. Необходимо е двете страни - България и Гърция, да се договорят, за да стане факт", това пък твърдят активисти на ВМРО-БНД в региона. Идеята е всяка година на 4 май да се провежда възпоменателен българо-гръцки събор на лобното място на Гоце Делчев.

В същото време македонските медии продължават да коментират оттеглянето на българската страна от изложбата на ЮНЕСКО.

Б.Димитров: Когато умра, и за мен ще кажат, че съм македонец

Когато след известно време аз умра, и за мен ще кажат, че съм македонец. Това предположение направи шефът на Националния исторически му...

„Български медии пишат, че е станал скандал от огромни размери, с оглед на факта, че на такава голяма проява Македония е направила опит да фалшифицира историята”, изтъква телевизия Алфа.

По отношение на официалната българска политика, провокациите не спират и не е ясно как София очаква подписване на договор за добросъседство с Македония, след като само тази година имаше хиляди провокации, с директно нападане на македонската идентичност, нация и език”, пише сайтът Прес 24.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com