Окончателно: Иван Гешев вече не е магистрат, ВАС отхвърли жалбата му срещу ВСС

6552
Окончателно: Иван Гешев вече не е магистрат, ВАС отхвърли жалбата му срещу ВСС
Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор Иван Гешев вече не е със статут на магистрат. Това стана ясно от окончателно решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Сагата с оставката на Гешев

На практика, ВАС отхвърля жалбата на отстранения бивш обвинител номер едно срещу решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да не разгледа подадената от него оставка от съдебната система. През юли колегията прие оставката му само за сведение, след като преди това ВСС го уволни заради уронване на престижа на съдебната власт.

Още: Гешев връща властта на народа с "Граждански блок"

Гешев продължи да настоява, че остава магистрат, затова искаше произнасяне на съда, че ВСС е трябвало да гласува подадената от него оставка като редови прокурор. Дни след като беше освободен, той първо поиска да бъде назначен за редови обвинител във Върховната касационна прокуратура, а малко след това промени желанието си и настоя да бъде освободен от системата.

Прокурорската колегия на съдебния съвет обаче не обсъди нито една от молбите му. Членовете на ВСС прецениха, че след като президентът Румен Радев е издал указ за освобождаването на главния прокурор, Иван Гешев е освободен изцяло и от съдебната система.

Настояването на бившия обвинител номер едно имаше и финансов елемент: ВСС може да отреже Иван Гешев за стотици хиляди левове

Мотивите на съда

„Същественото в случая е приложението на материалния закон, за което жалбоподателят твърди, че е нарушено, посочвайки разпоредбата на чл.169, ал.5 от Закона за съдебната власт. Съгласно разпоредбата на чл.169, ал.5 от ЗСВ, след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител. Предпоставката, която е недвусмислено посочена като основание за преназначаване на лицето, е изричното му волеизявление.

Още: Призив за оставки във ВСС и ВАС: "Покушение срещу съдийската независимост"

Снимка: БГНЕС

Тълкувано по граматичен път, това дефинирано ясно в нормата волеизявление представлява обособена част, която служи за открояване на смисловата отсянка в изречението, а именно, че този е начинът за заемане на длъжност като магистрат в двете хипотези, а именно: по изрично заявено искане на лицето“, обяснява тричленният състав на ВАС с председател Георги Георгиев и членове Юлия Тодорова и Десислава Стоева (докладчик), предава "Лекс".

Още: Сарафов: Прокурори са злоупотребявали с власт по заповед на Гешев

Гешев е започнал работа като като прокурор в Софийска районна прокуратура, като през 2012 г. е повишен в Софийската градска прокуратура. На 19 юли 2016 г. подписва акт за освобождаване от длъжността прокурор в СГП и на същата дата встъпва като шеф на Специализираната прокуратура, избран на длъжността на 13 юли 2016 г. от Прокурорската колегия на ВСС.

На 4 юли 2018 г. - отново с решение на Прокурорската колегия - той е назначен за заместник-главен прокурор при Върховната касационна прокуратура, а от 18 декември 2019 г. с указ на президента става главен прокурор.

Още: С обширен и много критичен анализ "Politico" громи Иван Гешев точка по точка

„Погледнато хронологично, след освобождаването му от длъжността „прокурор“ в Софийска градска прокуратура, жалбоподателят не е бил повече преназначаван на длъжност „прокурор“ с решение на ПК на ВСС, както изисква разпоредбата на чл.169, ал.5 от ЗСВ. По този начин и след освобождаването му с указ от 15 юни 2023 г. на президента от длъжността „главен прокурор“ на Република България, Гешев не е преназначаван на длъжност „прокурор“", гласят мотивите на съда.

Тази неоспорена фактическа обстановка води до единствено възможния правен извод, че след 15 юни 2023 г. Иван Гешев не притежава качеството на магистрат (прокурор), поради което искането му за освобождаване от длъжност при подаване на оставка е без предмет. "Същото се отнася и до идентичната разпоредба на чл. 129, ал. 3, т. 2 от Конституцията“, смята ВАС.

Още: ВАС окончателно: Правосъдният министър не може да обжалва избора на и.ф. главен прокурор

Върховните съдии казват още, че първоначално Гешев се е възползвал от правото да поиска преназначаване, като на 16 юни е подал молба за това. Но после сам се е отказал - респективно, анулирал е същото, подавайки ново заявление на 19 юни, в което казва, че не желае да бъде преназначен като прокурор във ВКП и изобщо да работи в прокуратурата, като е поискал това да се счита за оставка.

„Следва да се отбележи, че второто заявление от 19 юни 2023 г. има двойно действие, то е и правопогасяващо (по отношение на първото заявление) и правопораждащо по отношение подаването на оставка. То е послужило и като основание за вземане на решение от Прокурорската колегия на заседанието на 12 юли 2023 г., с което е допълнено решението от 19 юни и е прекратено производството по преназначаване на Гешев на длъжност „прокурор“ във ВКП“, казва тричленният състав на ВАС.

Върховните съдии приемат, че в случая е спазено изискването за законосъобразност.

Още: Адвокатско обединение призова Иван Гешев да не бъде приеман в професията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com