С обширен и много критичен анализ "Politico" громи Иван Гешев точка по точка

3562
С обширен и много критичен анализ "Politico" громи Иван Гешев точка по точка
Снимка: БГНЕС

В началото на юли бившият главен прокурор Иван Гешев отговаряше на въпроси на живо в социалните мрежи, четеше неловко и се взираше сковано в камерата, докато на този фон по време на мандата си изобщо не отговаряше на въпроси. Сега Гешев, който някога се наричаше "инструмент в ръцете на Бога" и беше близък до корумпирани политици и олигарси, влиза в политиката.

С тази констатация започва своя обширен анализ авторитетното западно издание Politico. Журналистите посочват, че България отдавна е определяна като основно слабо място за върховенство на закона в ЕС, а организираните престъпни банди и руснаците имат влияние върху политиката на страната.

Изявленията на Гешев имат за цел да сигнализират началото на обрат от това, което се нарича "мафиотска държава". Всъщност, в голямо разследване месец след напускането му, този месец Европейската прокуратура се впусна в действие с българската полиция и службите за сигурност за провеждане на акции за злоупотреби с еврофондове - един от ключовите източници на доходи на мафията, които Гешев прикриваше според казаното в материала на Politico.

Още: Иван Гешев с коментар за завръщането на Васил Божков, намеси и Борисов

Остава обаче въпросът дали отстраняването на Гешев е просто козметично, защото той бе заменен от човек, който бе дълго време негов заместник (бел.ред. - Борислав Сарафов), отбелязва Politico.

Грозни съдебни практики

След години на политически сътресения тазгодишните избори завършиха с излъчване на правителство от дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов и реформаторския антикорупционен съюз "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Те бяха принудени да съставят заедно кабинет и обещаха да спрат политическата корупция, отбелязва изданието.

Години наред политиците водеха кампания с обещания да се справят с ширещата се корупция, само за да не могат да наложат промяна, когато му дойде времето, включително по време на краткотрайното реформаторско правителство от 2022 г. начело с Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната". При правителството на Петков Борисов беше арестуван за кратко по голямо разследване за корупция, но обвинения така и не бяха повдигнати, защото Гешев зачеркна случая като политически мотивиран. Делото беше помрачено и от процедурни недостатъци и съдът в крайна сметка реши, че арестът е незаконен. Оттогава Борисов и Гешев станаха врагове, като Борисов се притесни от твърдения, че Гешев е блокирал наказателното му преследване и го е измъкнал.

Още: Адвокат спечели дело срещу прокуратурата за десетки хиляди лева

"Не можете да преследвате никого, на улицата, в парламента или в кабинетите на премиера [без] нормална работеща съдебна система", каза Петков в неотдавнашно интервю за "Politico".

След протести за номинацията му през 2019 г. Гешев се опита да поправи репутацията си. Той беше единственият кандидат и имаше подозрения, че е политическо назначение, като някои протестиращи поискаха по-прозрачна процедура за назначаване. Той обикаля градове и села в цялата страна в опит да бъде възприеман като човек от народа. Гешев се опита да се справи с битовата престъпност и започна серия от събития срещу речта на омразата, срещу нарастването на антисемитизма, расизма и ксенофобията.

През втората половина от управлението си Гешев се обявява за нещо като италианския съдия Джовани Фалконе, убит от мафията. Гешев заяви, че той и българската съдебна система също са атакувани от подземния свят, олигарси и корумпирани политици.

И все пак уволнението на Гешев кара депутати, учени и защитници на правата да предполагат, че това може да бъде ключов момент за България. Тя може да постигне напредък само ако успее да издържи на двойните изпитания на старите съюзи, надигащи глава, и на политическите стремежи на Гешев.

"Новото е, че политическите партии на статуквото осъзнаха, че за тях е политически вредно да продължават да се съпротивляват на съдебната реформа", казва Христо Иванов от "Демократична България" пред изданието.

Опити за реформа

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни Гешев през юни след поредица от скандали.

Седмици преди да бъде уволнен, Гешев каза, че е оцелял при опит за атентат, който е имала за цел да го убие, но видни фигури твърдят, че той може да е инсценирал инцидента. Собственият му заместник Борислав Сарафов се дистанцира от шефа си, призова го да се оттегли и поиска собствена охрана, от страх от отмъщение. Едно българско медийно заглавие гласеше: "Заместник-главният прокурор призовава за наказателно преследване на главния прокурор".

След критиките от страна на Сарафов, един по един верните съюзници и политически партии на Гешев публично се дистанцираха от него. Движението за права и свободи (ДПС) - партия, за която се смята, че има тесни връзки с Гешев - оттегли подкрепата си и се включи в призивите за оставката му.

Сега Сарафов е изпълняващ длъжността главен прокурор. И въпреки че правосъдният министър обжалва назначението на Сарафов, Висшият съдебен съвет отказа да го отстрани.

Гешев посочва представители на международните власти, които разглеждат експлозията като част от разследването, в интервю за Politico миналия месец. Той обвини правителството, че е наредило уволнението му, вместо да се занимава с "опита за убийство на главен прокурор на европейска държава".

Още: Политици с мафиотски прякори. Докога?

"Озовахме се във филмов стил на Гай Ричи, където няколко гангстери се бият помежду си. Няма добри герои и е въпрос само на това кой ще измести останалите", каза адвокатът по правата на човека Михаил Екимджиев, който също е говорил пред изданието.

Запитан за уволнението му, Гешев определи твърденията за връзките му с политици като "пропагандни клишета". "Ако имах такъв тип влияние и удобно следвах заповедите на политиците, вместо да се боря с тях, нямаше да бъда отстранен, нали?", казва той.

Страх от Брюксел

Европейският съюз изрази загриженост относно разделението на властите и независимостта на съдебната власт в България още от присъединяването на София към блока през 2007 г., наблюдавайки как страната се бори с върховенството на закона.

През 2020 г. Европейският парламент прие резолюция, която осъжда България за незачитане на върховенството на закона. По-рано тази година Европейската прокуратура започна издирване за корупция и потенциални злоупотреби със средства от ЕС, отпуснати за възстановяването на столицата. В доклада си за върховенството на закона за 2023 г., публикуван по-рано този месец, Европейската комисия открои невъзможността да се търси отговорност от главния прокурор и политическото влияние върху съдебната система като дългогодишни въпроси за България.

"Неизбежно е да има някаква борба с корупцията, но докъде са готови да стигнат политиците, предстои да видим", казва пред изданието политологът проф. Евгений Дайнов. "През годините определени партии демонстрираха, че са заинтересовани да има политически зависима съдебна система. Изглежда малко вероятно те да променят мнението си за една нощ", добави той.

Още: Денков пред "Политико": Край на "широко затворените очи" за руската намеса у нас

Всяка промяна ще бъде бавна, подчертава Politico.

Точно преди уволнението на Гешев, потенциално от страх да не бъде отстранен от мястото си, обяви разследвания срещу редица политици, включително Борисов, и висши магистрати.

"Ако имаше някакъв димящ пистолет срещу враговете си, досега да го е използвал", каза Дайнов. "Опасявам се, че Гешев вече е опитомен от предишните си господари".

Нужна поръчка

Това изправя България пред неравен път, изпълнен с препятствия, блокиращи дългосрочната реформа. Само 30% от българите определят независимостта на съдилищата и съдиите като "справедлива или много добра", според годишния преглед на съдебните системи сред държавите-членки на ЕС.

В края на юли група депутати от коалиционното правителство, заедно с ДПС, внесоха законопроект за промяна на Конституцията и за стартиране на съдебната реформа.

"Наличието на 166 подписа [по този законопроект] означава, че имаме достатъчно гласове, за да прокараме конституционните промени до края на годината", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ, след като внесе предложението. "Вече 10 години говорим за съдебна реформа, крайно време е да затворим тази страница".

Някои предложения включват преструктуриране на ВСС, ограничаване на правомощията на главния прокурор и позволяване на българите да подават жалби до Конституционния съд.

Още: Издаде ли Гешев, че Борисов е човекът от записа, разкрил натиск над "Еврохолд"?

На този фон проучване, проведено от социологическа агенция "Алфа рисърч" от юни, показва, че само 3% от българите биха гласували за Гешев, ако той влезе в политиката. Той пък от своя страна беше сдържан по отношение на плановете си да излезе на политическата арена. Гешев подчерта, че целта на неговото движение „Справедлива България“ ще бъде да се бори с политиците и олигарсите в страната, за да "служи на хората".

Засега сегашната коалиция не се притеснява от завръщането на Гешев.

"Гешев няма шанс", казва още Христо Иванов.

Източник: Politico

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com