Призив за оставки във ВСС и ВАС: "Покушение срещу съдийската независимост"

1588
Призив за оставки във ВСС и ВАС: "Покушение срещу съдийската независимост"
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска оставките на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Причините: 28 съдии - 200 гласа

"Българското общество беше шокирано от изнесените данни, че в събота и неделя, 25 и 26 юни 2022 г., на изборите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота са били подадени 200 гласа през системата, в която трябва да гласуват съдии. Цифрата е илюстрация на крещящо безобразие, тъй като в сградата на Върховния административен съд (ВАС), където се е гласувало, са влезли само 28 съдии", пишат от БХК.

Още: Съдия Атанаска Дишева: ВСС не се ползва с необходимото обществено доверие

"Моралните оценки и възмущението са малкият проблем. Същественият проблем е, че изнесените факти недвусмислено говорят за извършени сериозни нарушения. И то от хора, които са овластени и задължени да надзирават върховенството на закона и да гарантират справедливост. В обрисувания от медии и неправителствени организации сюжет прозира дълбокото опорочаване на съдебната система, срещу чиято реформа се съпротивляват кукловодите на корупцията в България и техните слуги-джуджета вече десетилетия наред", добавят от комитета.

По думите има - подмяната на съдийския вот е провал както на ръководството на ВАС, така и на ВСС, във вмененото им задължение да организират и проведат прозрачни и честни избори за съдийската квота във висшия кадрови орган на съдебната власт. Това е и покушение над съдийската независимост и самоуправление, твърдят от БХК.

Снимка: БГНЕС

Още: БХК: Анонимни уведомления оставят без дом жители на кв. Орландовци в София (ВИДЕО)

"Тревожно е и съдействието на редица съдии в опорочаването на системата, като те очевидно са държани в послушание и подчинение от ръководителите на отделните съдилища", смята Българският хелзинкски комитет.

Още преди самият избор съдия Атанаска Дишева, която е член на ВСС и бе основният противник на бившия главен прокурор Иван Гешев, предупреди: „В публичното пространство се коментира, че административни ръководители на съдилища събират талони на съдии или се канят да го направят“.

Бившата служебна власт също е отговорна

"Изпълнителната власт също се включва в това тържество на безсрамието", смятат от БХК.

Още: БХК: Избирането на Сарафов за и.д. главен прокурор противоречи на Конституцията

Изнесените вчера данни са предоставени от Министерството на правосъдието едва при повторното запитване от журналисти. Информацията е била налична в Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието, тогава ръководена от Мария Павлова, понастоящем заместничка на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Бившият служебен министър Крум Зарков и Павлова са лицата, които са отговорни за това информацията да не бъде предоставена през февруари тази година, и следва също да понесат отговорност за това, пишат от комитета.

Това е особено важно, тъй като прокуратурата е сезирана от Антикорупционния фонд с твърдения за евентуално извършени престъпления по време на избора за членове на ВСС през 2022 г. и все още липсва информация за действия по разследването.

"Този безсрамен акт на хора, ограбващи нашето право на правосъдие, се случва, след като много граници на приличието и закона бяха прекрачени. Безграничното вероломство обаче окончателно свали декора на театралното, имитативно правосъдие и показа, че зад него стоят хора или без способност да противодействат на подобни престъпления, или които съучастват в тях", гласи позицията на правозащитната организация.

"Допускането на тази агресия спрямо върховенството на закона налага отговорните за него да напуснат съдебната система. Те не могат да я очистят от злосторници, но могат да я очистят от себе си – малкото постижимо добро пред лицето на този позор", пишат от БХК и призовават председателят на ВАС Георги Чолаков и членовете на ВСС "незабавно да подадат своите оставки", а Народното събрние в спешен порядък да организира "неприлично забавената процедура" по избор на нови членове на ВСС от парламентарната квота.

Още: Български върховен съд не работи като истински съд - решение на Европейския съд по правата на човека

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com