ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

13693
ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор
Снимка: БГНЕС

След искания на няколко правосъдни министри и дебати, продължили с години, главният прокурор Иван Гешев е отстранен от поста си. Преди минути Висшият съдебен съвет (ВСС) реши предсрочно да го освободи с мнозинство от 16 гласа "за" и 4 "против".

Против отстраняването на Гешев гласуваха Олга Керелска, Евгени Иванов, Вероника Имова и Пламен Найденов. Предстои съгласно член 21, ал. 3 решението на Пленума на ВСС да бъде изпратено незабавно на президента на Република България. Сагата обаче трябва да приключи с произнасяне на Конституционния съд, който в края на май образува дело по питането на обвинител номер едно дали ВСС с изтекъл мандат може да го свали.

Днес Гешев опита да осуети за пореден път процедурата по освобождаването си. Преди 12 ч. в понеделник обвинител номер едно напусна заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет с аргумента, че трябва да се насочи към Европейския парламент за изслушване в подкомисията LIBE за демокрация и върховенство на правото. Това изслушване е насрочено за вторник, 13 юни. Гешев добави, че лично държи да се защитава пред ВСС и помоли дебатите по отстраняването му да бъдат отложени. След дълги спорове Съдебният съвет реши да не уважава искането му - с 13 гласа, срещу 7 гласа за отлагане в друг ден.

ОЩЕ: Гешев се "укри" в Европарламента, но не успя да забави процедурата по отстраняване

До разглеждането по същество на искането за освобождаване на Гешев се стигна чрез две процедури, които бяха обединени от Съдебния съвет. Само че миналата седмица първата от тях (за "тежко нарушение" заради т.нар. израелски експерт) изненадващо бе оттеглена от вносителите - шестима от членовете на Прокурорската колегия на ВСС. Един от тях дори заговори за оказван натиск.

Второто искане обаче остана. То е направено от четирима членове на Прокурорската колегия и е заради „действия, които накърняват престижа на съдебната власт“. И по-конкретно - заради публичното изявление на Гешев за "измитане" на "политическия боклук".

Главният прокурор атакува пред Конституционния съд и механизма за разследване на топ обвинителя в държавата, приет от депутатите, и по-конкретно - частта в поправките, която позволява 13 членове на ВСС да могат да го освободят, а не 17, както беше преди.

Гешев вярва, че ВСС няма да влезе в графика на Пеевски и Борисов

Вярвам, че ВСС няма да влезе в политическия график на Делян Пеевски и Бойко Борисов. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди засе...

Гешев бе избран през 2019 г., когато бе единствен кандидат за наследник на Сотир Цацаров. Още тогава имаше граждански протести срещу процедурата по назначаването му, а през годините те не стихваха. Най-голямата демонстрация на гражданското общество срещу главния прокурор бе през лятото и есента на 2020 г., когато хиляди протестиращи заляха центъра на столицата, като искаха падането и на кабинета "Борисов 3".

Сега ВСС ще прати до президента Румен Радев решението си за освобождаване на Гешев и той трябва формално да завърши процедурата. Държавният глава все пак има право да откаже да подпише оставката на главния прокурор. В такъв случай процедурата се връща във ВСС за прегласуване. Президентът може да откаже гласувано от Съвета отстраняване само един път. Ако реши да подпише оставката на главния прокурор, държавният глава издава указ за освобождаването му, който се обнародва в Държавен вестник – последен етап от процедурата.

ОЩЕ: Съветник на Гълъб Донев: Радев няма да подпише веднага указ, ако Гешев бъде свален

Дебатите

В началото на заседанието Гешев поиска две експертизи, които да установят дали думите му "измитане" на "политическия боклук" представляват обида - социологическа и етимологична/лингвистична. Исканията му бяха отхвърлени.

ВСС изслуша и зам.-главния прокурор Даниела Машева, която заяви, че Гешев се е намирал в "необичайно" състояние на 15 май, когато скъса оставката си и се закани да "измете политическия боклук". Машева бе изслушана по повод "емоционалното състояние" на главния прокурор, за да се установи дали той е бил повлиян от страх и притеснение, че да изрече думите "политически боклук". Зам.-главният прокурор каза още, че Иван Гешев не е споменавал да разполага с над 150 записа на разговори на политици и магистрати.

„Аз не съм се родил главен прокурор, нито ще умра главен прокурор"

„Аз не съм се родил главен прокурор, нито ще умра главен прокурор. И не ме притеснява тази процедура". Това заяви обвинител номер...

След това Гешев напусна заседанието, а адвокатът му също излезе, защото трябвала да уважи искането на клиента си. Това обаче не спря процедурата и тя продължи по същество.

Вероника Имова и неѝн колега поискаха ново гласуване за отлагане на заседанието, за да може да се гарантира защитата на Иван Гешев и той да участва лично. Атанаска Дишева обаче ѝ опонира: "Г-н Гешев многократно имаше възможност да направи становище по всички елементи от предложението, и той го направи. Много пъти и аз съм била в малцинство, но съм се съобразявала с решенията на мнозинството във ВСС".

Не се стигна до прегласуване, а няколко членове на ВСС напуснаха заседанието в знак на протест.

Георги Кузманов от вносителите на предложението за отстраняване на Гешев представи изложението на четиримата членове, поискали освобождаването му. „За мен е безспорно и бих приел, че лицето е било в емоционален дисбаланс, изживяло е сериозен стрес, но и гняв. Няма нормален човек, който да не се стресне от подобна атака, но това не значи, че следва да излезе пред обществото в качеството си на главен прокурор и да използва емоционалните от неприятния момент свои преживявания, за да изрази гнева си от нашето предложение за стартиране на процедура. Хилядите магистрати, прокурори и съдии ежедневно се сблъскват с негативно отношение, получават клетви и негативни коментари, но не излизат пред медиите, за да изразяват своето състояние“, заяви той.

„Всяка негова дума се приема като изявление на институцията. Що се отнася до документираните противоречия по думите и становищата на свидетелите, те са го виждали в различни времеви периоди. Нормално е реакциите да са различни. Започна да казва кой му се е обадил, кой какво му е дал, като на селска седянка. Смея да твърдя, че огромна част от почтените мои колеги не работят така – напротив, спазват закона“, добави Кузманов и допълни, че главният прокурор е единственият в държавата, който има инструментите да отстрани „политическия боклук“.

Заместник на Гешев: Той бе с необичайно изражение, с "маска" прикриваше притеснението си

Зам.-главният прокурор Даниела Машева заяви на изслушване във Висшия съдебен съвет, че Иван Гешев се е намирал в "необичайно" съст...

„Според закона можем да му гласуваме доверие, така и да го свалим, когато видим, че то не е оправдано“, добави Кузманов. „Дадохме многократни шансове и подкрепа в името на правосъдието, с цел уверена и спокойна работа. Обаче не сме давали вот на доверие за използване на прокуратурата за лични цели. Фразата „политически боклук“ може да е само израз на негово субективно изживяване. Според научните изследвания думата „боклук“ е метафора, която се причислява към обидните метафори. Едно от семантичните полета е на ненужните обекти – боклук, измет, дрипа. Те съдържат отрицателно и презрително отношение. Това е конвенционална метафора, няма субективна интерпретация, за разлика от поетичната (по думи на доц. Денчева). Фразата е нарушаваща дълбоко нормите на етичния кодекс на българските магистрати. Ако някой друг магистрат я беше изрекъл, веднага щяхме да му образуваме дисциплинарно производство. Политиците са избраници на народа и една такава квалификация препраща към целия български народ, за който толкова говори главният прокурор“.

„Прийомите за защита бяха образуване на досъдебни производства срещу вносителите на предложенията, нерегламентирани записи и др. Като е бил стресиран, защо реши да дава брифинг точно в този момент? Лабилният главен прокурор не е равен на смелият. Считам, че поведението на главния прокурор – особено след предложението – доказва правотата на нашата теза, че той не може повече да изпълнява функцията на главен прокурор“, завърши Кузманов.

Гергана Мутафова каза, че е внесла заедно с други трима членове предложението поради действия, които накърняват престижа на съдебната власт. „На предконференция на 15 май главният прокурор между 31-ата и 35-ата пресконференция назова „политическия боклук“ и продължи – време е да бъде изметен. Именно това изказване, жестовете и мимиките му бяха основание да внесем предложението. Главният прокурор, като най-висш представител на прокуратурата, следва да бъде във всяко свое действие и поведение безпристрастен, независим, да бъде подчинен само на закона. В това изказване аз намирам, а стана и ясно, че още по-притеснително и опасно е, че с това изявление той не само наруши етичния кодекс на магистратите, а зададе една линия на поведение на прокурорите в България. Трябва да си зададем реторичния въпрос – с рязкото активизиране на прокуратурата след това изказване какво се случи? Дали главният прокурор активира част от прокурорите, или те просто се събудиха и започнаха да вършат действия по дела, започнати още отпреди 5 години?“, попита тя.

„Как може едно лице да злоупотребява с правомощията, които има като главен прокурор, така и прокуратурата като цяло с тях? Изказванията на главния прокурор са били възприети като конкретна заплаха, че ще извади делата на трупчета, ще ги активизира и ще започне дела. Всички сме свидетели на това“, допълни Мутафова.

Според нея Гешев е нарушил поведението на толерантност, любезност и учтивост, той трябва да спазва правните и етичните норми.

Гешев заговори за "силите на мрака": Ако се наведем сега, няма повече да можем да се изправим

"Отвъд емоциите, мога да кажа още няколко думи на колегите си от ВСС. Да пазим независимостта на Съдебната система и да не позволяваме ...

Друг от вносителите – Калина Чапкънова, добави, че доказателствата им са свързани с преценката доколко тези квалификации на главния прокурор могат да се определят като такива, нарушаващи поведенческите стандарти, описани в етичния кодекс на българските магистрати. „За самата лексика – не е спорно понятието („политически боклук“). Не са нужни специални познания или умения да намеря тълковен речник, да прочета онова, което е изписано на неговите страници, да го анализирам и да стигна до основните значения на думата боклук. Тази дума, освен буквално значение, има и преносно – нещо негодно, такова, нямащо никаква стойност и което е загубило качествата си“, заяви тя.

„Не бих се съгласила, че изразът е изведен от контекста, както твърди главният прокурор. Вярно е, че нормите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати са с висока степен на абстрактност. ВАС неведнъж е приемал, че магистратът е обект на постоянен публичен контрол, поради което следва да си наложи лични ограничения и да демонстрира поведение и реч, което съответства на достойнството на заеманата длъжност. Не бих се съгласила и с интерпретацията на конституционно закрепеното право на свободно слово и изразяване. Да, вярно е, всеки магистрат има право да изрази емоцията си, но изразявайки я, следва да се ръководи именно от обстоятелството, че той е магистрат – без значение дали е в работно време, дали е извън работно време, дали организира пресконференция по значими теми. Всеки магистрат трябва да умее да управлява собствените си емоции, така че мисленето му и поведението му не може да бъде управлявано от собствените му мотиви или страхове“, допълни Чапкънова.

"Нарушени са регламентираните принципи за вежливост и толерантност и за учтивост и благоприличие. С тези обидни квалификации се демонстрира явно неуважение към политическата система в страната ни и нейното функциониране. Определено считам, че е бил накърнен престижът на съдебната власт, както и на институцията прокуратура, на доброто име и на авторитета на тази институция в обществото. Престижът на една институция е свързан със субективната оценка на членовете на обществото. Главният прокурор олицетворява прокуратурата и неговите действия са довели до тази отрицателна оценка в обществото - за това представихме писмени доказателства, които бяха приобщени към процедурата", заяви тя.

Йордан Стоев заяви: „Истината е една и тя е видна за всички. На базата на проведената процедура становището ми не се е променило – напротив, то се затвърди. Не мога да приема изказването на главния прокурор, насочено към законодателната власт, за допустимо. Заканата за „политическия боклук“ е пряка заплаха за намеса в тази власт. За мен се затвърди виждането и разбирането, че главният прокурор не отговаря на необходимите изисквания, за да заема този пост“.

Съдия Атанаска Дишева каза, че не вижда никаква нелегитимност в процедурата. "Четиримата вносители са членове на Прокурорската колегия. Само членове на тази колегия, освен министъра на правосъдието, могат да започнат такава процедура. Многократно бяха запитани дали им е оказван натиск и ясно заявиха, че не е. В рамките на откритата процедура бяха спазени всички изисквания – част от които са посочени в закона, а други са от вътрешните ни правила. Произнесохме се мотивирано по доказателствените искания, като уважихме голяма част от исканията на г-н Гешев. Беше му дадена възможност, включително и днес, или да отложи ангажимента си (в ЕП – бел. ред.), или да пътува по-късно през деня. Той не се възползва. Считам, че в конкретния случай е налице нарушение на процесуалното право на защита“, каза тя.

Гешев с нова порция поезия и намеци (СНИМКА)

Макар дебатите във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да продължават в понеделник, то са...

Според Дишева изказванията на Гешев може да бъдат квалифицирани като уронване на престижа на съдебната власт. „Законът не казва ясно какво е това уронване, но Пленумът е имал възможност да изпълни със съдържание това понятие. Най-общо означава намаляване на авторитета, на доброто име на органите на съдебната власт, намаляване на общественото доверие в тази власт, намаляване на стабилността на тази власт. Когато става въпрос за нарушаване на разделението на властите от страна на висш представител на една от тези власти, може да се приеме за уронване на престижа. Считам, че главният прокурор няма право да се основава на свободното си изразяване, казвайки думите "политически боклук"“, смята съдията, един от основните опоненти на Гешев във ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова заяви, че ВСС е допуснал „грешка“, прибързвайки с решаването на въпроса по същество. Тя все пак заяви, че използваната лексика от главния прокурор може да се окачестви като "арогантен израз", неприсъщ за магистрат. "За мен най-голямата опасност е вследствие на тази процедура да настъпи разместване на пластовете", каза Захарова.

Вероника Имова заяви, че процедурата днес "нарушава Конституцията". "Членовете на ВСС създадоха прецедент. Колегите, които бяха мнозинство и поискаха обсъждане по същество без участието на привлечения под юридическа отговорност главен прокурор, грубо нарушиха неговото право да участва. Той не можеше да отмени участието си в изслушването в Европейския парламент. Правото на защита е фундаментално право, нарушено е и правото на равенство между гражданите въз основа на критериите, които се включват в Конституцията. Вие поставяте главния прокурор в ситуация, много по-неблагоприятна да осигури правото си на защита, отколкото всеки друг гражданин. Ако вземе ВСС такова решение, това може да представлява една мина, която да избухне в Конституционния съд", каза тя.

Огнян Дамянов каза, че "това писмо ми прилича на кореспонденция между ортаци, които са вършили някакви зулуми, не ми звучи заплашително". Той посочи, че Гешев е изказал тезата си за "политическия боклук" и 10 дни след пресконференцията, на която скъса оставката си. Няма да има обективно разследване срещу всеки един депутат от този парламент, защото ще тегне съмнение, че това "не е по един обективен и честен начин". Това е най-големият проблем в изказването на Гешев, смята Дамянов. "България ще бъде осъдена от много хора в резултат на това изказване - дали в Страсбург, дали в български съд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com