X
 
 

Перничани гневни заради водния режим, излизат на протест

554 0
Перничани гневни заради водния режим, излизат на протест
Снимка: Actualno.com
Перник и околните населени места навлязоха във втория ден на водния режим, наложен поради драстичното спадане на водния обем в язовир "Студена". Инициативен комитет от местни жители организира протест на 20 ноември от 9.00 часа пред сградата на "ВиК-Перник".

Надежда Димова от организаторите заяви пред БНР, че основната причина за създалата се водна криза и породеното от нея обществено недоволство, е че не са били взети навреме адекватни превантивни мерки по отношение осигуряването на алтернативно водоснабдяване за областния град. По думите й в момента е напълно сринато доверието в институциите поради информационното затъмнение и разнопосочните изявления.

Перник без вода, жители готвят протест

От понеделник Перник влиза във воден режим - перничани ще имат вода от 5 до 10 ч сутринта, и вечер от 17 до 22 ч. Това предложение беше...

Димова посочи, че според нейните наблюдения местното ВиК дружество не спазва стриктно обявените часове за пускане и спиране на водата. По думите й, има данни, че водата в язовир "Студена" ще свърши много по-рано от очакваното, още в края на месец декември тази година.

Недоволните жители настояват за среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, областния управител на Перник Ирена Соколова и директора на "ВиК-Перник" Иван Витанов, за да отговорят лично на въпросите на гражданите. Важно е да бъде поставен и въпросът за определяне на виновниците за водната криза.

Междувременно, кметът подаде сигнал до прокуратурата, която трявба да прецени кой е виновен за водния режим в града. А експерт посочи, че язовир "Студена" е източен безогледно безпринципно и без спазването на методиките".  Според инж. Георги Георгиев в язовира е трябвало да има вода, която да компенсира периода на суша. Вижте кои виновници посочи той в тази статия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители