X
 
 

Експерт: Яз. "Студена" е източен безогледно

9004 2
Експерт: Яз. "Студена" е източен безогледно
Снимка: iStock/Guliver
Шефът на ВиК и министърът на регионалното развитие и благоустройството - ресорният зам.-министър - това са лицата, отговорни за водната криза в Перник. Това е мнението на хидроинженера инж. Георги Георгиев. Той обясни, че на ВиК дружеството са възложени операторските функции по експлоатиране на ВиК системата, а на министъра да координира дейностите в национален мащаб. 

По думите му в закона е описано какво точно да се направи, за да не се допуснат подобни ситуации. Според него обясненията, че ремонтни дейности са довели до ситуацията е несериозно обяснение. 

Перник без вода, жители готвят протест

От понеделник Перник влиза във воден режим - перничани ще имат вода от 5 до 10 ч сутринта, и вечер от 17 до 22 ч. Това предложение беше...

"Язовирът е източен безогледно безпринципно и без спазването на методиките", категоричен бе инж. Георги Георгиев и допълни, че в язовира е трябвало да има вода, която да компенсира периода на суша.

Специалистът припомни и че в края на 2017 година е отчетена 75% загуба на вода по водопреносната система. "Шефът на ВиК е трябвало незабавно да сигнализира, че има подобен проблем. Той трябва да има необходимия план за действия при такива случаи", допълни още инж. Георги Георгиев в интервю за bTV.

Директорът на Вик Перник категорично отрече язовирът да е източен. 

Сушата ли е виновна?

Справка показа, че през ноември в язовира е имало 15 590 млн. куб м вода от общ обем 25 200 млн. кубика. През ноември 2018 година те са вече едва 6 408 млн. кубика.

Кметът на Перник с предложение за воден режим, чака отговор от ВиК

"Още в понеделник пуснах писмо с 13 точки, които да ни дадат повече информация за ситуацията в язовир "Студена". За съжаление, до този ...

От данни на НИМХ става ясно, че по-суха от настоящата година е била 2000 година, а откъм приток към яз. Студена - 2011 е била най-неблагоприятната. Въпреки това режим на водата тогава не е бил необходим. 

Водата на яз. Студена стига до ВЕЦ "Студена"  и от там се разпределя по останалите звена. Най-голямото количество отива за Перник, следва разходът за промишлени нужди и Топлофикация.

Ситуацията до момента

От 18 ноември Перник влиза във воден режим - перничани ще имат вода от 5 до 10 ч сутринта, и вечер от 17 до 22 ч. Това предложение беше подкрепено от ВиК Перник и от областната управа.

Режимът е съобразен с разхода от 1 млн. кубически метра вода месечно, обясни кметът на града Станислав Владимиров. Така Перник и околните села ще издържат 5 месеца с наличната вода от язовир Студена, дори и да няма валежи.

Петя Аврамова към кмета на Перник - да обяви бързо воден режим

"Търсим резервни водоизточници за Перник, апелирам кмета на града да пусне максимално бързо заповедта за водния режим. Това каза минист...

Кметът Станислав Владимиров обвини водното дружество, че е подценило ситуацията, пропуснало е ценно време, в което е могло с по-леки мерки да избегне тежката катастрофа. На въпрос на БНТ дали подкрепя исканията за оставки във ВиК Перник, кметът на града каза, че трябва да се търсят причините, довели до ситуацията. "Ще сезирам прокуратурата, надявам се да си свърши работата", заяви той.

Перничани също търсят виновника за пресъхналия язовир и заплашиха с протест. В града се говори, че водата е била изпусната умишлено, за да може да се ремонтира язовирната стена, но от ВИК Перник категорично отрекоха това да е причината за безводието.

Според регионалния министър Петя Аврамова малкото валежи са довели до критичното ниво на водата в язовир Студена.

В момента се търсят варианти за отклоняване на водохващания, които не са собственост и не са в територията на ВиК- Перник към язовир Студена.

В понеделник се очакват резултатите от взетите проби от яз. Долна Диканя за това дали водата му става за питейни нужди. Ако тя се окаже е годна, започват проектански и строителни дейности, така че да захранва язовир Студена.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Баба Меца 2 Баба Меца преди 1 седмица Профил на трол?
    Който намеси водата в политиката добро не е видял!
  • Пешо Питанката 1 Пешо Питанката преди 3 седмици Профил на трол?
    Добре деее...не разбрах сега ще ремонтират ли язовирната стена или ще си барат мЪдурите до следващото "изпускане"?
Последно в Актуално