Получаваме закрила от ЕС в страните, където нямаме посолство

4843
Получаваме закрила от ЕС в страните, където нямаме посолство

Комисията по външни работи на Европейския парламент прие предложенията на българския евродепутат социалист Евгени Кирилов към становището за по-голяма консулска закрила на граждани на ЕС в трети страни, съобщиха от кабинета на българския евродепутат. Поправките предвиждат гражданите на Съюза, намиращи се в трети страни, в които нямат свое дипломатическо представителство, да могат да се обръщат към делегациите на ЕС в тази страна за съдействие и в случай на застрашена сигурност, арест или затвор.

Друго предложение на Евгени Кирилов е делегациите на ЕС да информират гражданите, които нямат представителство на своята държава в страна извън Съюза, за възможността да получат съдействие за консулска закрила от делегацията на ЕС или от дипломатическо представителство на друга държава-членка. Според българския евродепутат, делегациите трябват да бъдат обезпечени не само с финансови средства, но и с всички други необходими ресурси, включително подходящо обучение и изграждане на капацитет за изпълнението на съответните задачи.

Българин избяга от плен в Гърция, вървя 270 км пеш

47-годишен българин-гастарбайтер в Гърция избяга от плен от ферма край Солун, без едно евро в джоба, вървя пеш 270 км, за да се прибе...

Предложенията на Евгени Кирилов ще имат безспорно положително значение за гражданите на по-малките държави-членки на ЕС, които нямат свои дипломатически представителства във всички страни по света. Това важи с пълна сила за България, която драстично съкрати броя на своите посолства в чужбина през последните години. С тези стъпки ще се засили значението на европейското гражданство на пребиваващите в чужбина граждани на Съюза. Така те ще могат да разчитат на по-голяма закрила не само от своите държави, но и от другите държави-членки и от самия ЕС в лицето на неговите делегации.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com