Председателят и членовете на Сметната палата ще бъдат избирани от Народното събрание

13224
Председателят и членовете на Сметната палата ще бъдат избирани от Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще избира председателя и членовете на Сметната палата. Това решиха депутатите с гласуването на текстове от Законопроекта за Сметната палата, внесен от Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков, предаде „Фокус”.

Народното събрание ще избира председател на Сметната палата в срок до три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател. В 14-дневен срок от избирането му председателят прави предложение пред Народното събрание за избор на членове на Сметната палата. Народното събрание избира членовете на Сметната палата в 14-дневен срок от постъпване на предложението. Избраните председател и членове на Сметната палата встъпват в длъжност в деня на изтичането на мандата на лицата, на чието място са избрани. Избраните председател и членове на Сметната палата освобождават заеманите от тях длъжности и прекратяват дейностите, които са несъвместими с тяхното правно положение, до деня на встъпването им в длъжност.

Парламентът гледа на второ четене три икономически закона

Днес Народното събрание ще проведе извънредно заседание. То ще започне в 14:00 часа следобяд и трябва да приключи в 19:00 часа. В дн...

Председателят и членовете на Сметната палата ще продължават да изпълняват своите правомощия до встъпването в длъжност на техните приемници. Председателят и членовете на Сметната палата не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права. В 14-дневен срок от встъпването им в длъжност председателят и членовете на Сметната палата предприемат действия за освобождаване от изпълнението на друга платена длъжност и за прекратяване на друга платена дейност.

Сметната палата ще е колективен орган, който се състои от 9 членове, включително председател. Председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

За председател и членове се избират лица, които имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен „магистър” и професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Сметната палата; не са били членове на правителството, ръководители на централен или местен орган през последните три години, предхождащи избора; не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер или не са лишавани по съдебен ред от правото да заемат определена длъжност, решиха депутатите.

Председателят на Сметната палата ще получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание. Членовете на Сметната палата ще получават основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от възнаграждението на председателя.

След гласуването в отрицателен вот депутатът от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов заяви: „Не чух смислено обяснение, след като в момента има двама заместник-председатели, които са си свършили дейността, как ще ги увеличим с още 7 души и ще им дадем същите заплати? Не само че правим членовете двойно повече от необходимото, те няма да отговарят на условията за одитор, а и ще си получават и високата заплата. Ще имат секретарки, коли, ще имат право на командировки и всички други облаги, за да упражняват тази професия, на която не отговарят”.

Три икономически закона трябва да минат окончателно в НС на извънредно заседание

На 25 март, вторник, Народното събрание ще проведе извънредно заседание. То ще започне в 14:00 часа следобяд и трябва да приключи в 19:...

Председател и членове не могат да бъдат лица, които помежду си са съпрузи или се намират във фактическо съжителство; роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен включително; лица, свързани по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, прие парламентът.

По-рано при обсъжданията депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров заяви: „Разходите за този колективен управляващ орган само за възнаграждения ще са над половин милион. Оправдано ли е това харчене на средства на данъкоплатците? Рентабилно ли е толкова много да бъдат завишавани разходите и защо”.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова каза: „Ще се доведе до чисто партийни, приятелски, шуробаджанашки назначения и предпоставки за пазарлъци между членовете на колегията”.

Народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова добави: „Излязоха мнения, че вие, г-н Цонев, се готвите за председател на Сметната палата. Отпаднал е текстът, че народен представител не може да е член на палатата. Кой ще бъде председателят на Сметната палата, след като е отпаднало изискването народни представители да заемат този пост”.

Депутатът от ПГ на ДПС и един от вносителите на законопроекта Йордан Цонев направи предложение за прекратяване на дебатите по тези текстове, като заяви: „Всички изказващи се от ПГ на ГЕРБ повтарят едно и също – че се понижават изискванията за професионализма. Това не е вярно. 15 и 10 години остават със същите изисквания. Да повтаряме като мантра едно и също е абсолютно излишно”. Предложението му беше прието от мнозинството в пленарна зала.

В НС са постъпили 4 предложения за ръководство на ЦИК

В деловодството на Народното събрание са постъпили четири предложения за ръководство на ЦИК, съобщиха от пресцентъра на Народното събра...

В отрицателен вот депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова заяви: „Какво значи юрист да има опит в областта на правото? Ами това е нонсенс. В областта на кое право? На семейното право, на наказателното право – в коя област? Значи няма проблем бракоразводен адвокат да стане член на колегията? Поне да бяхме записали в областта на финансовото или административното право”.

„Ние сме на трето място по големина на палатата – след Германия и Чехия. И ние като голяма и силна държава сме с 9-членна колегия”, заяви Стоянова.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов добави, че целта на приетите промени е може да се назначат повече партийни другари на хранилка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com