Протести и блокади затрудниха движението в столицата (ОБЗОР)

2004
Протести и блокади затрудниха движението в столицата (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Днешният масов протест на превозвачите, градски транспорт и таксита изглежда приключи. Репортер на Actualno.com видя голямо задръстване на "Цариградско шосе" в София в посока Пловдив.

Камионите на превозвачите се изнизаха от една от ключовите точки на протеста - входът на столицата при АМ "Тракия". Те обръщаха на кръговото на "Цариградско шосе", което предизвика задръстване. Изнервени шофьори споделиха пред Аctualno.com, че са чакали поне 30 минути.

Опашката от чакащи коли започва от центъра.

Днес (18 май) превозвачи, градски транспорт и таксита блокираха улиците в София и страната заради покачващата се инфлация, високите цени и унизително ниското заплащане.

Още рано сутринта и работещите от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД протестираха с шествие в три лъча от пл. „Лъвов мост“, от пл. „Сточна гара“ и от кръстовището „Петте кьошета“, като всички се събраха пред Министерството на финансите, а по-късно и пред сградата на Министерски съвет.

Таксиметровите шофьори и фирми също протестираха, като се събраха на Южната дъга на Околовръстното шосе, в участъка между бул. "България" и бул. "Черни връх". След това таксиметровите шофьори се отправиха на автошествие до бул. "Мария Луиза". Те настояват за нулева ставка на ДДС на горивата и таван на цените на горивата.

Една от най-важните трамвайни линии в София бе спряна заради протестите. Става въпрос за номер 7, 27, 1 и 6, която минава през "Христо Ботев". Репортер на Actualno.com чу съобщението от страна на ватман, който го предаде по информационната уредба на превозното средство. Към 10:23 часа движението на трамваите по тези линии вече е възстановено.

"Запазваме си правото за по-големи протести, и то целият градски транспорт. Блокирали сме само три кръстовища", каза представител на протестиращите пред Actualno.com. Той отрече, че протестът е политически и настоя да има повече помощ. 

Заговори се обаче за връзката на ГЕРБ с демонстрацията. Тя бе отчетена от „Спаси София“ - на първа линия сред протестиращите беше Екатерина Йорданова, която освен председател на транспортните синдикати, е общински съветник на партията в СОС и председател на Жени-ГЕРБ. Тя говори и пред камерата на Actualno.com, настоявайки за "подкрепа от държавата". Йорданова посочи, че сега има протест "месец и половина" преди (евентуална) актуализация на държавния бюджет. "Тези хора, които виждате тук, по време на пандемията бяха на работните си места. Те не бяха зад компютрите, те не бяха на дивана, те не бяха вкъщи – те бяха на работните си места. Ние загубихме хора", каза г-жа Йорданова. По думите ѝ, синдикатите очаквали "справедливост" - 50 на 50 да се дават пари на общинско и държавно ниво за обществения транспорт. С уточнение малко по-късно: "Държавата трябва да поеме поне 50 процента". И добави, че синдикатите искали да видят адекватни суми – не можело като ти трябвали 178 000 000 лв. да видиш 15 000 000.

Какви бяха коментарите в социалните мрежи - вижте ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com