Къде ще има блокади в София - транспортният бранш излиза на протест

9748
Къде ще има блокади в София - транспортният бранш излиза на протест
Снимка: БГНЕС

Връхната точка на недоволството и протестите в страната, започнали заради високите цени на горива, енергоносители и ниските заплати, започва от рано сутринта днес. Превозвачи, градски транспорт и таксита ще блокират улиците в София и страната заради покачващата се инфлация, високите цени и унизително ниското заплащане, предаде репортер на БГНЕС.

Кой - къде

От 8:00 до 9:30 ч. работещите от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД ще проведат протестното си шествие в три лъча от пл. „Лъвов мост“, от пл. „Сточна гара“ и от кръстовището „Петте кьошета“, като всички те ще се съберат пред Министерството на финансите, а по-късно и пред сградата на Министерски съвет.

ОЩЕ: Една от най-важните трамвайни линии в София вече е спряна - заради протестите

Според "Спаси София", чието лице Борис Бонев стана общински съветник на последните избори, работещите в общинските транспортни дружества всъщност не протестират в защита на правата си. Организацията поставя следните въпроси:

1. Къде бяхте 15 години и защо не протестирахте срещу системната разруха в градския транспорт, довела до спад на пътниците, опасни условия на труд и двойно повишаване на моторизацията в града?

2. Къде бяхте 15 години, в които пътната инфраструктура на столицата се разпада и коства живота на десетки граждани?

3. Къде в крайна сметка отидоха милиардите, които трябваше да подобрят градския транспорт и живота в София?

"Спаси София" призовава за незабавната оставка на всички управители на столичните транспортни дружества - Димитър Дилчев, Слав Монов, Евгений Ганчев, Стоян Братоев - и за оставката на зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев.

Таксиметровите шофьори и фирми също ще протестират, техният сборен пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе, в участъка между бул. "България" и бул. "Черни връх". Протестът започва в 9.00 часа. Чака се те да блокират кръстовището при Центъра по хигиена, както и това при НДК - за около 10 минути. Очаква се да стигнат с шествие до площад "Независимост", като ще оставят автомобилите си на бул. "Мария Луиза". Там обаче движението ще бъде блокирано. Самите шофьори ще отидат пеша до Министерски съвет.

От 10:00 до 11:00 ч. работниците и служителите в Столична община, Район Красна поляна ще преустановят работа за един час и няма да обслужват граждани, като са решени да отстояват исканията си за увеличение на заплатите с 30% със задна дата от 01.01.2022 г. докрай.

Превозвачите и правителството възстановиха диалога, но протест утре ще има

"Възстановихме диалога, но протест ще има. Той започва в 9 часа". Това каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи М...

Едночасовата предупредителна стачка на работниците и служителите е следствие на процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, стартирала през м. април 2022 г. и липсата на увеличение на работните заплати през тази година.

Общините са кръвоносната система на държавата по места, като реализират държавните политики на терен. Те са тези, които се грижат за града, в който живеем – за транспорта, социалните услуги и патронажната грижа за най-уязвимите групи на обществото, граждански права, екология. Стачката ще премине под надслов "НЕ на унизителнo ниските заплати!“, заявяват служителите.

Работодателите заявиха, че остават в протестна готовност, но засега няма да се включат, след като постигнаха споразумение с кабинета за очакваните компенсации.

Исканията

Превозвачите вече на няколко пъти организираха масови протести в много градове с искания за намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата. На последния им протест обаче камионите и автобусите на протестиращите не бяха допуснати до центъра на София и те останаха на входа на столицата при АМ „Тракия“. Няколко дни преди това превозвачите бяха на среща при премиера Петков за пореден път, но се стигна до скандал и протестиращите напуснаха срещата обидени, че премиерът не ги е изслушал. Превозвачите смятат, че държавата прилага репресивни мерки, ползвани по времето на комунизма към автобусния и товарния сектор в страната. Според тях, с 12 стотинки ще поевтинее бензинът, ако бъде премахнато изискването за биокомпонент. Много от хората са на ръба на оцеляването, а автобусните превози са след ръба на оцеляването, заявяват още те.

За помощ от 8 мерки говорят държавата и транспортният бранш

В Министерския съвет премиерът Кирил Петков провежда среща с представители на транспортния бранш, съобщиха от правителствената информац...

След последната проведена среща на 17 май, премиерът Петков заяви, че диалогът е възобновен и са сформирани работни групи, които да решава проблемите. От своя страна Магдалена Милтенова от Конфедерацията на превозвачите благодари за конструктивния диалог, но протест ще има, тъй като няма конкретни решения.

Федерацията на транспортните работници „Подкрепа“ и Съюзът на транспортните синдикати в България също ще протестират и шестват за начало на диалог, и с искания за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Около 40% от бюджета на София е даден за обществения транспорт, въпреки това загубите продължават да растат.

Служителите в градския транспорт са категорични, че нищо няма да ги спре да протестират, тъй като финансово секторът сериозно се задъхва.

На това кметът на София Йорданка Фандъкова отговори, че са имали конструктивен разговор с министъра на транспорта Николай Събев за подкрепа за градския транспорт на София с конкретен план. Още другата седмица започват експертните разговори между екипите на Столична община и Министерство на транспорта, като Столична община ще участва в разработването на национална транспортна схема със синхронизация на разписания на автобусния, градския транспорт и БДЖ. А според Събев до края на юни ще са готови първите резултати и ще е ясен ангажиментът, който може да поеме за подкрепа при актуализацията на държавния бюджет. Стана ясно и че в регламент 1370 на Европейската комисия много добре са уредени въпросите за субсидиите и компенсациите за обществения транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...