Протестиращи: Stop на лъжите за АЕЦ "Белене"

5990
Протестиращи: Stop на лъжите за АЕЦ "Белене"

Няколко десетки граждани се събраха на национален протест в подкрепа на АЕЦ "Белене" пред НДК, предаде БГНЕС.

Митингът е организиран от инициативен комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?". На протеста се издигат плакати: "За АЕЦ "Белене" - против шистовия газ, против банковия произвол"; "АЕЦ "Белене" – гарантира националната сигурност на България"; "Аз искам да живея и работя тук в България, а ти?"; "Аз не искам да плащам неустойките за АЕЦ "Белене", а ти?"; "Stop на лъжите за АЕЦ "Белене".

Заемът за "Белене" отложен

Срокът за изплащане на заема, който е взет от Националната електрическа компания (НЕК) за строителството на АЕЦ "Белене", ще бъде у...

На протеста се раздават брошури, в които са формулирани исканията на инициативния комитет. Те са: първо, МС и НС да ревизират взетите в края на месец март 2012 г. решения. Второ, публично огласяване на доклада на HSBC, даващ икономическа обосновка за необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в България. Трето - да се проведе национален референдум за или против строителството на АЕЦ "Белене", ако е необходимо предшестван от промяна в Конституцията на България.

Изброени са и големите лъжи, според тях, за "Белене". Първата е, че "Белене" няма площадка, а има гьол, втората – че площадката "Белене" се намира в силно земетръсен район и третата е, че проектът е опорочен и че липсва инвеститор.

Както лидерът на БСП Сергей Станишев призова, конгресът на партията, който се провежда в НДК, беше прекъснат и той заедно с част от делегатите излязоха, за да подкрепят протеста. Той отново посочи всичките си тези за проекта и каза, че разбира хората, защото е бил в град Белене. "Намираме се във важен момент, проектът "Белене" не е загубен, въпреки решението на това правителство. Той може да бъде реализиран", каза Станишев. Той призова всички да се разпишат в подписката и посочи, че 500 000 подписа е минимумът за задължителен референдум.

Политици, експерти и учени се прегърнаха, за да бранят "Белене"

Политици, експерти и учени ще се включат в Инициативния комитет за организиране на подписка за провеждане на Национален референдум за ...

"Референдум, в който след кампания, след чуване на различните мнения, хората в България да кажат искат ли развитие на българската ядрена енергетика чрез изграждане на втора атомна централа на площадка "Белене". Нека се чуе гласът на българите, нека принудим властта да чуе мнението на българските граждани и да го изпълни", призова Станишев.

Той обеща от името на социалистите в България, че ако хората кажат чрез референдума "Да" на "Белене", те ще го продължат и реализират. Той се мотивира с това, че проектът ще създаде 10 000 работни места и допълнително десетки хиляди други работни места в други области и индустрии на страната. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com