Разбиха най-мощната хакерска групировка у нас

7649
Разбиха най-мощната хакерска групировка у нас

Неутрализирана е най-мощната хакерска групировка в България, съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде БГНЕС.

След няколко месечно разследване антимафиоти проведоха безпрецедентна за страната операция срещу организирани хакерски групи в Интернет. При акцията, в която взеха участие служители на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" и териториалните структури на ГДБОП в Плевен, Шумен, Пловдив, Бургас, Хасково, Стара Загора и Кюстендил, е неутрализирана най-мощната хакерска групировка в България – Cyber Warrior Invasion.

Характерно за групата е специфичното й поведение във виртуалното пространство. Членовете й използвали кибер терористични похвати и компрометирали услугите на редица големи финансови и интернет базирани компании. Освен това те се занимавали и с нерегламентиран достъп до компютърни системи, намиране на пролуки или непълноти при изграждането на редица правителствени и неправителствени сайтове, споделяне на специфичен софтуер за осъществяване на нерегламентиран достъп до компютърно-информационни данни, кражба и разпространение на откраднати данни от кредитни карти на хора от цял свят.

До средата на 2012 г. хакерската групировка е осъществила атаки на над 500 различни уеб сайта из целия свят.

В хода на работата по случая и проведените редица оперативни действия антимафиотите установили, че изключително добре организираната група използва сайта www.cwi-group.org, за да координира дейността си. Организаторите постоянно променяли местоположението му. Била използвана сложна система от "зомбирани" прокси компютри за "тунелиране" на връзката към него с цел прикриване на истинското му местонахождение, както и това на администраторите на сайта. Въпреки опитите да прикрият следите си от правоохранителните органи, хакерите били разкрити. Установено е, че уебсайтът е регистриран от И.Б. с псевдоним "SlaserX", член на форума. Той е криминално проявен и осъждан. Сред основните членове на групата, ръководещи цялата организация, са и М.Б. с никнейм Necrosis от Шумен, ползващият псевдонима Praetorian Е.Н. от Пловдив, хасковлията Т.Н. с псевдоним r00t3r, П.П. - Farzy от Плевен, столичанинът Р.К. с псевдоним Elfinity, И.Д. - Lord_nikon от Дупница, и С.А. от Павел Баня, използващ псевдонима SERPENT.

В рамките на разследването е изяснено, че участниците в групировката следвали строга йерархична организация, свидетелстваща за високата степен на организираност и координация между различните членове. Те били структурирани в различни групи според достъпа и правомощията им: "Администратори", "Модератори", "Сканиращ екип", "Донори/Спонсори", "Секционни модератори", "Приятели", "ВИП Потребители" и група "Членове".

В хода на операцията претърсвания и изземвания са извършени на територията на девет града в страната – София, Шумен, Пловдив, Бургас, Червен бряг, Плевен, Хасково, Дупница и Стара Загора. Конфискувани са четири преносими компютъра, пет настолни компютъра, седем преносими дигитални носители на информация, три компютърни твърди диска и над 200 компактдиска.

На иззетите компютърни конфигурации, използвани от организаторите на групата, са открити бази данни с огромно количество откраднати електронни пощенски кутии и потребителски профили за социални мрежи, както и паролите за тях. Голяма част впоследствие били използвани за изнудване.

Към момента хакерският интернет форум www.cwi-group.org се намира под контрола на ГДБОП и дейността му е преустановена. Срещу членовете на групата е образувано досъдебно производство. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения за извършвани от тях престъпления в областта на високите технологии.

Редактор: Ая Косарова

Хакери разбиха китайски правителствени сайтове

Група хакери, наричащи себе си „Анонимните Китай”, съобщиха, че са разбили няколко сайта на китайските държавни органи, кат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com