Сигнал от Фейсбук за състоянието на път, глътнал близо 20 милиона лева (СНИМКИ)

8774
Сигнал от Фейсбук за състоянието на път, глътнал близо 20 милиона лева (СНИМКИ)
Снимка: Димитър Петров

Притеснителни снимки за състоянието на участъка от новостроящият се скоростен път Мездра - Ботевград и по-конкретно участъка Ребърково - Люти Дол, точно където се сменят лентите на движението, бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук от Димитър Петров.

136 млн. лева по-скъпо - новият път между Мездра и Ботевград

Пътни възли вместо кръгови кръстовища и нов обход оскъпиха проекта за главен път между Мездра и Ботевград със 136,4 млн. лв. Двата осно...

"Има една подпорна стена, изградена по технология която не бях виждал до сега, а аз съм видял бая бетон през живота си. Но може би при цена от близо 20 МИЛИОНА лв. /км (само си го представете - по 20 000 лв на всеки метър или по 20 лв на всеки милиметър път), това е някаква свръх нова технология, де да знам", пише той, като използва данни на Medianews.

"Оказа се че технологията е Армонасип - армиран насип, дори не е бетонна стена. Само знам че този участък е пуснат в движение ноември 2020. И вече тази подпорна се обръща! Забележете колчетата на мантинелите как са вече с обратен наклон.

Гледайки снимките виждам че веднъж вече е отливан бетон и е слаган дзифт за да запълнят фугата, но независимо от това процеса продължава - фугата в момента е 3 пръста, след последните заливки.

Забележете по снимките вертикалните анкери които са наслагани пред мантинелата - очевидно строителя е напълно наясно какво ще се случи и са ги сложили да държат конзолата да не падне в дерето.

Моля приятелите ми със строително образование да ме светнат за тази технология за подпорната. А който има контакт с медиите - мисля че това е сериозен материал за разследване, призовава той.

Властта раздаде несъществуващи 1 млрд. лева

Тол системата и плащането за изминато разстояние на тежките камиони все още са в бъдеще време, но управляващите вече разпределят очаква...

Защото скоро ще се срине, пак ще останем без път и някой пак ще ни обяснява че виновен е наклона на земната ос, невероятно сложната геологична обстановка и какви ли не други безумия, само за да се оправдаят как поне 15 от тези близо 20 МИЛИОНА лв/км ) не са отишли в строежа, а в нечии чекмеджета, завършва той.

Припомняме, че разследване на Actualno.com показа, че новият път между Мездра и Ботевград ще струва 136 млн. лева по-скъпо. Причината са пътни възли вместо кръгови кръстовища и нов обход. Двата основни договора, тъй като пътят е разделен на два лота, бяха на обща стойност 355,5 млн. лева без ДДС. Вторият лот с дължина 13,5 км се изпълнява от консорциум "Лот 2-2019" между фирмите "Европейски пътища" АД, "Водно строителство-Благоевград" АД и словашката компания "Вахостав-СК а.с.". Основният договор от септември 2019 г. е на стойност 222,5 млн. лв. без ДДС, а с допълнителното споразумение той се оскъпява на близо 333,7 млн. лв.

Пренасочването на трафика по горепосочените обходни пътища обаче води до редица затруднения както за самите ползватели на пътната инфраструктура, така и за населените места в близост и по трасето на обходите. В тази връзка, в Агенцията са постъпили редица писма — сигнали от граждани и кметове на Община Своге, на Район Нови Искър — СО, зам.-кмет на Столична община, председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Те изискват от АПИ пренасочването на трафика през други обходи, поради разрушаването на настилката на обходните пътища, проблеми с отводняването, създаването на предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Отделно от това ОДМВР Монтана е дала отрицателно становище за ползването на прохода Петрохан като вариант за обход с аргумент, че пътят е с голям надлъжен наклон, което налага движението на автомобили над 10 тона с ниска скорост и образуването на големи опашки при движението, трудно разминаване на превозните средства и предпоставка за възникване на ПТП.

За АПИ, както се разбира от допълнителното споразумение, остава да реализира обход според наличния при тях технически проект за основен ремонт (рехабилитация) на 33-километровия третокласен път Ребърково - Люти Дол - Ботевград, като единствената алтернатива, която може да поеме пътния трафик и да освободи от натовареност с тежки автомобили и движение Проход "Петрохан" и Пътя Елисейна - Своге - Нови Искър.

Цялото допълнително проектиране и строителство на нов обход и пътни възли вместо кръстовища по участъка от лот 2 е остойностено на 111,2 млн. лв. Срокът за изпълнение на обекта от 1096 се удължава на 1568 дни. Основният договор с АПИ от октомври 2019 г. е за сумата от 133 млн. лв. без ДДС. За него обаче общините Ботевград и Мездра с писма съответно от февруари и март 2020 година отказват да съгласуват техническия проект в цялост и съответно препоръчват вместо предвидените три кръгови кръстовища при километри 174+960, 189+260 и 193+340, да се направят пътни възли на две нива. Проблемът е, че през 2016 г. и двете общини са съгласували проект на парцеларен план, където детайлно са описани проектни решения с кръгови кръстовища.

АПИ загърби "Джи Пи Груп", избра с 50 млн. лв. по-скъпа оферта за пътя Ботевград-Мездра

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) загърби добре известната при ремонта на „Граф Игнатиев“ в София фирма &bdq...

Припомнете си цялото разследване в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com