136 млн. лева по-скъпо - новият път между Мездра и Ботевград

19093
136 млн. лева по-скъпо - новият път между Мездра и Ботевград
Снимка: Actualno.com

Пътни възли вместо кръгови кръстовища и нов обход оскъпиха проекта за главен път между Мездра и Ботевград със 136,4 млн. лв. Двата основни договора, тъй като пътят е разделен на два лота, бяха на обща стойност 355,5 млн. лева без ДДС.

Вторият лот с дължина 13,5 км се изпълнява от консорциум "Лот 2-2019" между фирмите "Европейски пътища" АД, "Водно строителство-Благоевград" АД и словашката компания "Вахостав-СК а.с.". Основният договор от септември 2019 г. е на стойност 222,5 млн. лв. без ДДС, а с допълнителното споразумение той се оскъпява на близо 333,7 млн. лв.

Причините за това са няколко според публикуваното от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) допълнително споразумение.

Община Мездра е дала писмен отказ през юни 2020-та година да се изградят три кръгови кръстовища на нейна територия при километрите 161+760, 163+020 и 166+150. Вместо това от там дават аргументирано становище, че трябва да се изградят пътни възли на по две нива. Припомня се, че община Мездра през 2009 г., а също така и през 2016 г. е съгласувала кръгови кръстовища. Полученият обаче впоследствие отказ прави невъзможно издаването на разрешение за строеж на нейна територия и въвеждането на обекта в експлоатация после. Всичко това, според възложителя, води до необходимостта от допълнителни средства както за строителство, така и за проектиране. Кмет на Мездра от 2019 година е Иван Цанов, избран от местна коалиция.

При изпълнението на обекта е изготвен проект за временна организация на движението, която предвижда пренасочване на трафика и ползването на два обходни пътя – през прохода Петрохан и през участъка Елисейна – Своге - Нови Искър. Припомняме, че при втория участък наскоро стана огромно срутване, за щастие без човешки жертви.

"При изграждането на пътния участък са изпълнени основно взривни работи на намиращите се непосредствено до съществуващия път скатове. Изрязани са и голям брой дървета. Изпълнението на взривните работи и изрязването на дърветата няма как да бъде изпълнено, без те да попаднат върху съществуващото пътно платно, което би създало сериозна опасност за движението и предпоставки за възникването на пътно-транспортни произшествия. Предвиденото дясно платно в голяма част попада върху съществуващия път, което без затваряне на участъка би довело до невъзможност за изпълнението му", сочат още от АПИ.

Пренасочването на трафика по горепосочените обходни пътища обаче води до редица затруднения както за самите ползватели на пътната инфраструктура, така и за населените места в близост и по трасето на обходите. В тази връзка, в Агенцията са постъпили редица писма — сигнали от граждани и кметове на Община Своге, на Район Нови Искър — СО, зам.-кмет на Столична община, председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Те изискват от АПИ пренасочването на трафика през други обходи, поради разрушаването на настилката на обходните пътища, проблеми с отводняването, създаването на предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Отделно от това ОДМВР Монтана е дала отрицателно становище за ползването на прохода Петрохан като вариант за обход с аргумент, че пътят е с голям надлъжен наклон, което налага движението на автомобили над 10 тона с ниска скорост и образуването на големи опашки при движението, трудно разминаване на превозните средства и предпоставка за възникване на ПТП. От ОДМВР София пък сигнализирали, че е влошено състоянието на път ІІ-16 и трябва да се предприемат мерки за организация безопасността на движението в урбанизираните части на населените места, възлови кръстовища, пешеходни пътеки, мостови съоръжения и за целостта на еластичните съоръжения.

Властта раздаде несъществуващи 1 млрд. лева

Тол системата и плащането за изминато разстояние на тежките камиони все още са в бъдеще време, но управляващите вече разпределят очаква...

При това положение от АПИ считат, че единствена възможност за тежкотоварното движение остават направленията Път І-1 /Е 79/ (Кръстовище при с. Лютиброд) - ІІІ-161 от км 0+000 до км 33+040 - път 1-1 (Кръстовище при Ботевград) - път II-17 - АМ Хемус ( при ПВ Ботевград) - София и Път І-1 /Е 79/ (Кръстовище при с, Лютиброд) – ІІІ-161 от км 0+000 до км 33+040 - път І-1 (Кръстовище при Ботевград) -АМ Хемус (при ПВ Витинска река) - София.

Посочено е също, че по независещи от страните по договора причини е налице увеличение на трафика в обходните пътища, а движение там вече е невъзможно, тъй като проектите за временна организация не са съгласувани от Областна дирекция на МВР Монтана, а кметовете на Своге и район Нови Искър, защитавайки интересите на живущите в тези населени места, както и самите живущи в тези райони, изразяват силно недоволство от преминаването на голям брой тежки автомобили, които рушат допълнително съществуващата пътна инфраструктура.

За АПИ, както се разбира от допълнителното споразумение, остава да реализира обход според наличния при тях технически проект за основен ремонт (рехабилитация) на 33-километровия третокласен път Ребърково - Люти Дол - Ботевград, като единствената алтернатива, която може да поеме пътния трафик и да освободи от натовареност с тежки автомобили и движение Проход "Петрохан" и Пътя Елисейна - Своге - Нови Искър.

Цялото допълнително проектиране и строителство на нов обход и пътни възли вместо кръстовища по участъка от лот 2 е остойностено на 111,2 млн. лв. Срокът за изпълнение на обекта от 1096 се удължава на 1568 дни.

Изпълнител на първия лот от пътя Мездра – Ботевград с дължина 19,3 км е обединение "Геопът Лот 1" между фирмите "Геострой" АД и "Пътстрой-92" АД. Основният му договор с АПИ от октомври 2019 г. е за сумата от 133 млн. лв. без ДДС. За него обаче общините Ботевград (кмет там е Еленко Иванов) и Мездра с писма съответно от февруари и март 2020 година отказват да съгласуват техническия проект в цялост и съответно препоръчват вместо предвидените три кръгови кръстовища при километри 174+960, 189+260 и 193+340, да се направят пътни възли на две нива. Проблемът е, че през 2016 г. и двете общини са съгласували проект на парцеларен план, където детайлно са описани проектни решения с кръгови кръстовища.

АПИ загърби "Джи Пи Груп", избра с 50 млн. лв. по-скъпа оферта за пътя Ботевград-Мездра

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) загърби добре известната при ремонта на „Граф Игнатиев“ в София фирма &bdq...

"Новото допълнително проектиране и строителство надгражда като сложност на изпълнение и последователност вече предвидени за изпълнение дейности", се сочи в допълнителното споразумение с консорциума "Геопът Лот 1". То оскъпява проекта с малко над 25 млн. лв. без ДДС и вложението за него става общо 158 187 786 лв. Срокът на договора пък се удължава с 530 дни.

При посещението си на строителната площадка за пътя Мездра – Ботевград в края на месец януари премиерът Бойко Борисов заяви, че до края на 2022 година 33-километровата отсечка между Мездра и Ботевград трябва да бъде завършена.

"Предстои възлагането и на последния участък от Враца до Монтана. Строи се на пълни обороти и напредъкът е много сериозен. По време на преговорите за новия бюджет на ЕС успяхме да договорим с 2 млрд. лв. повече за България, както и 200 млн. евро за Северозападна България. Това ни дава допълнителна увереност, че ще завършим тези мащабни проекти докрай", допълни още той.

Още: АПИ търси помощ от учени за свлачищните и срутищните процеси

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com