Скандал за коледни бонуси тресе МВР

18801
Скандал за коледни бонуси тресе МВР
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В МВР зрее нова криза - този път заради допълнителните пари, които служителите ще получат за Коледа. Полицаите най-вероятно ще вземат по 100 лв. за постигнати резултати. Това предвижда заповед на вътрешния министър Младен Маринов, която бе пусната за обществено обсъждане. Служителите обаче реагираха остро заради малкия размер на бонусите. Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обвини ръководството на министерството, че не спазва постигнатите договорки за разпределението на пари. Профсъюзът предупреди, че ще има реакция от членовете му, тоест спорът може да доведе до нови протести, пише днес Сега.

Разправията се върти около 100-те млн. лв., които синдикатите си издействаха в началото на годината със заплаха, че ще протестират през цялото европредседателство. Тогава премиерът Бойко Борисов се съгласи сумата да бъде отпусната за увеличение на всички заплати и недоволството бе туширано моментално. Според синдикатите малко след срещата с Борисов е постигната договорка увеличението да влезе в сила от 1 март. Парите, заделени за предишните два месеца, трябвало да се изплатят под формата на награда или за професионалния празник на полицаите през юли, или като добавки в края на годината.

Социалното министерство: При бонусите стриктно са спазвани правилата

Раздаваните средства за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати в Министерство на труда и социалната политика са раздаван...

Профсъюзът е пресметнал, че към края на годината трябва да има около 16 млн. лв. остатък. Което пък означавало, че всеки служител трябва да получи по близо 400 лв. за Коледа. В края на миналата година в МВР бяха дадени по 480 лв. Съвсем различни обаче са сметките на ръководството на МВР. То твърди, че има само около 5 млн. лв., които стигат за по 100 лв. на човек. "Разбирам исканията на полицейските синдикати за бонуси от 390 лева, но – пак подчертавам – възможностите ни са ограничени. Провеждан е диалог с тях, ситуацията им е обяснена, но ако пожелаят да протестират, те са в правото си да го направят. На този етап възможностите са ограничени", заяви вътрешният министър Младен Маринов, цитиран от Канал 3.

Според ръководството на МВР договорка парите за януари и февруари да се дадат в края на годината не е имало. Документална следа от подобно обсъждане има само в една стенограма на Съвета за социално партньорство от 18 януари, т.е. няколко дни след срещата с Борисов. Тогава въпросът е повдигнат от зам.-председателя на СФСМВР Илия Кузманов. "Тези средства да бъдат отпуснати, да се разберем още сега, ще са коледни бонуси или за 5 юли, без значение какъв ще е поводът - като награда от министъра", заявява той. На това обаче водещият заседанието зам.-министър Стефан Балабанов не отговаря нищо, а само заявява: "Колеги, съображения на други колеги да се изкажат". Повече темата не се обсъжда.

От МВР твърдят, че за награди са останали само 5 млн. лв., тъй като междувременно са назначени над 2000 нови служители, които също трябва да получават заплати. "Синдикатите да не би да очакват да спрем да назначаваме хора", заявиха от министерството.

От СФСМВР обаче ги критикуват, че не са спазили джентълменското споразумение за парите. Синдикатът твърди, че отпускането на допълнителните 100 млн. лв. и предизборното обещание да се назначават нови полицаи са две различни неща и правителството трябва да ги обезпечи финансово поотделно, а не да прелива от едното в другото.

Директорът на СДВР Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР

Правителството ще предложи на президента Румен Радев да издаде указ за назначаване на директора на СДВР Ивайло Иванов за главен секрета...

Предколедната драма е поредната с парите на МВР за последните 12 месеца. Още през миналата година синдикатите поискаха да се увеличат заплатите. Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев твърдеше, че средства няма, а и правителството вече бе отпуснало 55 млн. лв., които обаче синдикатите смятаха за недостатъчни. След заплахата им, че ще протестират през цялото европредседателство, Борисов се съгласи да им даде още пари и страстите бяха укротени.

Полицаите не могат да откажат да получат парите. Вече се появиха инициативи 100-те лева награда да бъдат дарени за някаква кауза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com