Стартира датската мисия "България в Шенген"

4742
Стартира датската мисия "България в Шенген"
По време на председателството си на ЕК страната ще се опита да убеди противниците ни, че сме изпълнили всички споразумения

България и Румъния трябва да станат част от Шенгенското пространство максимално бързо. Към това ще стреми Дания по време на 6-месечното си председателство на Европейския съюз (ЕС), което започва на 11 януари. Посланикът на Дания у нас уточни, че страната ни трябва да положи максимални усилия, за да получи положителна оценка в междинния доклад на Европейската комисия (ЕК), предаде ТВ7.

През юли ЕК ще излезе с оценка на 5-годишните усилия на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред. До две седмици се очаква междинният доклад с последните оценки и препоръки.

През миналаната година като положителна стъпка беше оценено създаването на специализираните съд и прокуратура. Препоръчано беше приемането на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Той обаче беше отхвърлен на първо четене в Парламента. Основното възмущение беше към текст от закона, според който доходи и имущество могат да бъдат конфискувани преди произнасяне на присъда, ако произходът им не може да бъде доказан.

В момента Министерството на правосъдието подготвя промени в законопроекта, но този спорен текст ще остане.

Положителна оценка в междинния доклад може да подпомогне преговорите за присъединяване на страната ни към Шенген. Според посланика на Дания в София - Коре Янсон, пълноправното ни присъединяване към свободната зона е въпрос само на политическа воля. По време на председателството на ЕК Дания ще се опита да убеди всички противници на България и Румъния, че сме изпълнили споразуменията и поетите ангажименти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com