Третият метродиаметър готов до 2020 г.

69286
Третият метродиаметър готов до 2020 г.

До 2020 г. ще бъде готов третият лъч на метрото в София.

Трасето е дълго 16,5 километра и ще има 19 метростанции, като 10 от тях ще са подземни, а 9 - открити. Метрото ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе", ще минава през бул. "Владимир Вазов", където ще има три метростанции и една при театър "Зад канала". Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър, и при НДК - за връзка с втората линия. От НДК линията продължава към кръстовището на бул. "България" и бул. "Гешов", кварталите "Красно село" и "Овча купел" и ще достигне Околовръстното шосе. Последната спирка ще е при жп линията София-Перник и там ще бъде открита нова гара.


Проектът за трети метродиаметър се базира на подземно разполагане от 53% и 47% открито. Това каза изпълнителният директор на „Метрополитен” проф. д-р Стоян Братоев, предаде „Фокус”. 

Прогнозният пътническо поток е 162 000 пътници на ден. По думите на проф. Братоев, освен под земята, градът усеща и ползите от новата наземна инфраструктура, която се изгражда. „Планира се изграждане на бул. „Владимир Вазов” и част от бул. „Линкълн”, защото не може да се възстановява стар път при изграждане на метро. Предвижда се метрото да прави връзка с двата метродиаметъра и чрез ж.п. гара с ж.п. линията София – Перник. От театър „Зад Канала” до Орлов мост метрото ще бъде под земята”, посочи проф. Братоев. Очакват се 110 хил. тона годишно да намалеят вредните газове до 2020 година. Трафикът ще се намали с 35%, а ПТП - с 25%.

Около 280 хиляди души в София ползват най-удобния, екологичен и бърз транспорт – метрото. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на представянето на резултати от изпълнението на проект за подготовка на третия лъч. „Около 170 000 души ще използват метрото до 2018 година след изграждането на третия лъч на метрото. 680 млн. евро е стойността за изграждането на третия метродиаметър. Предлагаме метровлаковете да бъдат платени със средства по ОП „Околна среда”, добави кметът Фандъкова.

„Готови са проектите за изграждане на третия метролъч в София. Метрото е сред най-екологичните транспорти. Ще бъде обект за финансиране по ОП „Транспорт” през следващия програмен период. Ще търсим и друго финансиране. Основен приоритет на Министерството на транспорта ще бъде метрото в София”, посочи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Усилено се работи и по изграждането на отсечката до летище "София".

Срокът, в който трябва да бъде завършен участъкът (с дължина от 5 км и 4 метростанции), е до април на 2015 г. Трасето е разделено на три части - две подземни и една надземна, като началото му е от бул. "Цариградско шосе", а крайната му точка е Терминал 2 на летище София. Стойността на проекта е 136 млн. лева.

Днес става ясно откъде ще минава третият лъч на метрото

Как ще изглежда и откъде точно ще минава третия лъч на столичното метро ще стане ясно днес. Подготовката на проекта се финансира през О...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com