Търсят 23 000 души за преброяването на населението

2681
Търсят 23 000 души за преброяването на населението
Снимка: БГНЕС

Броени месеци остават до новото преброяване на населението на България. Над 23 000 преброители и 6 000 контрольори ще са нужни за мащабното изследване. То ще започне в началото на 2021 година, а набирането на кандидат - преброители вече започна, съобщи NOVA.

Преброяването ще се извършва по два метода - с анкета, която ще попълваме заедно с преброителите, или можем и сами да се преброим електронно. В тази ситуация ще получим уникален код, който после да предадем. Кандидатстването за преброители започна от 15 септември и ще продължи до края на октомври. Основните изисквания - навършено пълнолетие, минимум средно образование, без криминално минало.

165 преброители и 35 контрольори се търсят в община Асеновград

165 преброители и 35 контрольори се търсят в община Асеновград за преброяването през 2021 г., което ще се проведе през януари и февруар...

Преброяването на населението се извършва на всеки 10 години. Извън общите изисквания преброителите ще трябва и да са достатъчно смели, за да обикалят различни адреси и семейства в ситуацията на коронавирус.

За да бъде одобрен преброителят, трябва да отговаря на няколко условия.  „Като допълнителни критерии са посочени комуникативност, възможност за подбиране на информация”, обясни Ваня Иванова, секретар на община Казанлък.

Колко пари ще успеят да изкарат, зависи от свършената работа. „За всеки преброен обект преброителят ще получава сума. Например за сграда - 70 стотинки, за жилище - 1 лв., за лице – 2,50 лева. За всеки събран код – 80”, обясни ст. Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика”, НСИ.

Всички преброители ще имат защитни средства срещу вируса.

Започва подготовката за преброяване 2021 г. в България

От 20.07.20 г. до 15.09.20 г. Националният статистически институт (НСИ), съвместно с общинските преброителни комисии, ще осъществи един...

„Нека хората да се възползват от електронното преброяване, тъй като това ще намали значително контакта. Те само ще трябва да дадат на преброителя въпросния код, без да им задава въпроси”, обясни Магдалена Костова.

А тези, които няма да могат да се преброят електронно, ще трябва да стоят на необходимото разстояние от преброителите, които са задължени да носят маска и ръкавици. Да се участва обаче е важно.

„Този брой е важен за всички политики и разпределяне на фондове за по-нататък, тъй като тези хора са обект на всички тези административни мерки, помощи и фондове за водоснабдяване, канализационна мрежа”, обясни Магдалена Костова.

Преброяването е задължително. Ако откажете да участвате, глобата е 160 лв. Електронното преброяване ще се проведе от 22 до 31 януари, а анкети ще попълваме 1 до 15 февруари.

Над 5 800 души се регистрираха на пробното преброяване

Приключи пробното електронно преброяване на населението и жилищния фонд в България. То започна в 00:00 ч. на 20.04.20 г. и продължи до ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...