Заради скъсана дига вода залива квартали в Свиленград

8209
Заради скъсана дига вода залива квартали в Свиленград
Бедствено положение и в Гълъбово, има опасност да се скъса дигата на река Сазлия

Заради скъсана дига край Силенград, вода залива един от кварталите. Това съобщи началникът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Хасково комисар Николай Вълчев, който се намира в село Бисер, предаде Фокус.

"Според информация от колегите – водата в Свиленград е започнала да залива квартала и са призовали населението да напуска. В момента там е сформиран щаб, в който участва кметът и всички местни институции. Имат помощ от армията – изпратени са няколко бронетранспортьора" каза комисар Вълчев.

Екоминистерството: Няма опасност от големите язовири

Към момента няма рискове за населението в поречието на големите комплексни и значими язовири. Това каза на извънредна пресконференция ...

По думите му – село Бисер е най-засегнато от наводненията. Навсякъде колегите работят, но най-сериозно е положението тук в село Бисер, Община Харманли, каза той.

В същото време кметът на Гълъбово Николай Тонев също обяви бедствено положение в общината. От 11-те села - девет са в критично положение от разлива на две реки в района. До обяд над 200 къщи в с. Обручище бяха под вода. Тежка е ситуацията и в останалите 8 села в областта, където стотици къщи са залети от прелелите реки.

Бедственото положение е обявено, защото има опасност да се скъса дигата на река Сазлия. Над 400 души от общинската фирма „Благоустройство и чистота” и доброволци с тежка техника са мобилизирани за действие в кризисната ситуация.

Днес е намален и добивът на въглища в "Мини Марица-изток", тъй като миньорите не са могли да стигнат до рудниците дълго време, след което са превозвани с камиони. Намалена е и мощността на "AES Гълъбово".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com