Децата от Пловдив, Русе и София размениха 26,5 т стара хартия за 6000 нови книги

4046
Децата от Пловдив, Русе и София размениха 26,5 т стара хартия за 6000 нови книги

Децата от Пловдив, Русе и София размениха 26,5 тона стара хартия за 6000 нови книги и спасиха 345 дървета На 13 септември пред Книжен център "Гринуич" на бул. "Витоша" 37 за трети пореден път се проведе детският празник "Стара хартия за нова книга". В навечерието на първия учебен ден под надслов "Почисти и прочети" 2850 деца със своите родители активно се включиха в акцията и събраха 15,3 тона хартия.

Жителите и гостите на града показаха своята съпричастност и отговорност към опазването на околната среда и създаването на вкус и любов към четенето.

Книгите, които всяка жена трябва да прочете

Има книги, които прочитате набързо в самолета, после ги забравяте и никога повече не се сещате за тях. Има и други, които препрочитате ...

За забавленията през целия ден се погрижиха артистите от Театъра на приказките с екоспектакъла "Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка". Музика, танци и игри, както и интересни предизвикателства с много изненади и екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци направиха децата съпричастни към опазването на околната среда. Концерът на детските вокални групи "Мики Маус" и "Врабчета" и изпълненията на децата от танцов и спортен клуб "Суперформа" допълниха празничното насторение. Главният редактор на сайта Az-deteto.bg госпожа Мария Дуковска обяви резултатите от петата национална кампания на "Забавното лятно четене" и връчи награди в категориите "Най-четящото дете", "Най-четящият град", "Най-четящото училище" и "Най-четената книга".

Русе грабна приза "Най-четящ град". Най-четящото училище отново е гордост за крайдунавския град - призът взе Средното общообразователно училище за европейски езици "Свети Константин-Кирил Философ". Дара Кръстева от София заслужи титлата за "Най-четящото дете" за 2015 г.

Литературният конкурс за творческо писане на тема "Моето невероятно лятно приключение" класира най-добрите творби в две възрастови групи - от 6 до 9 и от 10 до 14 години. Журито избра в категорията 6 до 9 години текста на Диляра Илиазова. Във възрастовата група от 10 до 14 години спечели Ивелин Крумов. Специалната награда в тази възрастова група отиде при Давид Мавродиев. Той получи наградата си лично от изпълнителния директор на "ЕКОПАК България" - Тодор Бургуджиев. През 2015 г. инициативата за първи път се проведе и в градовете Пловдив (5 септември) и Русе (12 септември). В Пловдив 700 деца събраха 4,2 тона и си избраха 1000 нови книжки. В Русе се включиха 1300 деца и предадоха 7 тона хартия срещу 1500 книжки. Събитието в София бе подкрепено от издателствата "Хермес", "Бард", "Книгомания", "Ентусиаст", "Фют, "Егмонт", "Труд", "Дамян Яков", "Сиела", "Софт прес", "БГ книга"; "Албо груп".

 

"Стара хартия за нова книга" започва първото си национално турне от Пловдив

Инициативата "Стара хартия за нова книга" ще провери колко хора в Пловдив, Русе и София са готови да се разделят с килограмите ненужна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София