Отново на училище: Учебници или компютри?

24320
Отново на училище: Учебници или компютри?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Помните тежката ученическа чанта, фрашкан с учебници. А и да не помните е достатъчно да погледнете раницата на детето ви. Сега положението започва да се променя. В много страни учебниците се заменят с учебни материали под формата на анкети и таблици.

Цифровата революция, особено в страните, където има свободен достъп до интернет, също сложи край на господството на учебника – сега всички учебни материали може да се получат направо в класната стая на таблета.

Янка Такева: Положението с преподавателите е много трагично

1600 учители са нередовни – идват направо от гимназия или нямат друго образование, за да преподават. Над 10 хил. са студентите в ...

Но и досега се водят спорове за това, необходим ли е хартиеният учебник на ученика?

Проучване на ВВС показва, че в британските училища дълги години след края на часа на учениците се раздаваха учебни материали. Но през 2014 година правителството настоя за връщането на учебниците, обосновавайки се с това, че британските ученици изостават с успеваемостта в сравнение с децата от други страни.

Някои експерти са на мнение, че през следващите пет години трябва окончателно да се изоставят учебниците, тъй като цифровите ресурси ги правят остарели почти веднага след публикуването им.

Изследване на Кеймбридж показва, че най-успешни в областта на училищното образование все пак са учебниците, като основа на системата на преподаване.

Южна Корея и Финландия имат най-високите показатели в разпространяването на учебниците: повече от 95% от учащите имат поне един учебник. Тези страни заемат 5-то и 6-то място в международния рейтинг на PISA.

Училище със 140-годишна история е пред закриване в Плевенско

Броени дни до първия школски звънец, а и тази година врати ще отворят по-малко училища. За последните 15 години те са намалели с една ч...

ЮНЕСКО обръща внимание на това, че в страните от Африка често 10-12 деца учат с един учебник.

Привържениците на традиционните хартиени учебници посочват, че използването им спестява средства и намалява натоварването върху учителите, които просто следват учебната програма и не са длъжни непрекъснато да размножават и раздават учебни материали.

Те също така смятат, че учебниците са единствената достъпна форма на учебни материали в страните, където достъпът към интернет е ограничен или скъп.

Противниците на учебниците напомнят, че в бедните страни много родители не могат да си позволят да купят учебници.

Учебниците се издават в масови тиражи и не позволяват да бъде проведено диференцирано обучение на учениците с различно ниво на подготовка.

Танев: Който знае за случаи на ученици фантоми в клас, да ги долага на министъра

2564 училища ще отворят врати на 15 септември. За първи път прага на школото ще прекрачат 64 841 малчугани, а общо учениците по данни, ...

Освен това учебниците не са в състояние да се конкурират с таблетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com