Двойно по-мащабен Sprite Graffiti Fest ще освежи Борисова градина тази събота

14851
Снимки:

Единадесетото издание на Sprite Graffiti Fest ще се проведе тази събота, 21-ви юни, в столичния парк Борисова градина. Събитието е двойно по-голямо от преди, защото освен традиционната графити битката между десетимата най-добри изгряващи графити артисти от цялата страна, тази година ще има и графити уъркшоп за начинаещи на възраст между 12 и 16 години. Официалното откриване е в 17 часа, когато започва музикалната програма с леките летни ритми на Ogi23. Легендарното хип-хоп дуо DRS ще ги последва на сцената, а DJ Sava ще се погрижи за всички, които имат сили да танцуват до края. Графити доайените Arsek, Erase и Goat са ментори на уъркшопа и членове на журито.

Графити битката, или Sprite Graffiti Battle, е състезание, в което участват графити артисти и отбори от цялата страна. Десетте финалисти са подбрани след предварителен конкурс за скици, който бе проведен на фейсбук страницата на феста. В събота участниците ще бъдат оценявани от жури, в състав: Евгений Иванов, председател на Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар”; Николай Тодоров (Ник), управител на верига магазини "На тъмно", традиционен партньор на Sprite Graffiti Fest от създаването му и трима от най-изявените български графити артисти - Arseк, Erase и Goat.

Sprite Graffiti Fest тази събота в Борисова градина

Sprite Graffiti Fest ще представи новите таланти на българските графити тази събота, 29-и юни в Борисова градина в столицата. Десетима...

Първата дисциплина в състезанието е рисуване на цветна скица във формат А4 на тема FRESH START. Втората се нарича throw up и трябва да бъде завършена в рамките на 60 секунди от всеки участник. Тя представлява бързо нахвърляне със спрей върху стена на дума или число, съставени от не повече от два-три символа. В последния кръг състезателите прерисуват цветната си скица от първи кръг върху стена с размери 5 m х 2 m. Всички категории се оценяват отделно. Участникът с най-висок общ резултат става шампион. За него и за класираните на второ и трето място има материални награди.

Уъркшопът също се провежда в три модула – теория, практика и работа на маса. Теорията обхваща кратка история на графити, индивидуални и професионални ползи от рисуването на графити, основи на графитите и въведение в стиловете. Упражнение на техники върху стена, рисуване на скица върху лист и прерисуване на скицата върху голяма стена са елементите на втория модул. Работата на маса се състои от: рисуване върху хартиен макет на влак; създаване на платна и фланелки с шаблон; коментари и насоки по скици, които участниците са донесли със себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София