Кметът на Костинброд: Подобна ситуация не сме имали от 15 години, три дни не сме спали

8339
Кметът на Костинброд: Подобна ситуация не сме имали от 15 години, три дни не сме спали
Снимка: Община Костинброд

Частично бедствено положение бе обявено от кмета на Костинброд след като преляха реки и наводниха стотици къщи и дворове, компрометираха се улици и пътища. Наводнена бе цялата индустриална зона, а предприятията спряха работа. Actualno.com потърси за интервю кмета на общината Трайко Младенов, за да каже каква е ситуацията в момента и какво предстои да се прави, за да се върнат местните жители към нормалния си ритъм на живот.

Г-н Младенов, какво е положението в община Костинброд към днешна дата?

Положението в Костинброд се нормализира, а в село Петърч се задържа. Обявено бе частично бедствено положение за Костинброд и Петърч за една седмица. Към момента река Блато е в коритото си в гр. Костинброд, но за Петърч все още обаче има опасност. Река Сливнишка в с. Петърч също вече е в коритото си. Наблюдаваме река Блато, тъй като в нея се влива един от големите ни язовири в с. Безден. Притокът към него от изворите с повърхностна вода е доста сериозен. В града изпомпахме дворовете. Бързахме, защото температурите вече са минусови навън. Пред очите ми замръзна водата в локвите, което щеше да създаде допълнително неудобство. Домовете тук са вече почти изпомпани. В Петърч продължава да се помага на нуждаещите се, като големи фирми дариха отоплителни уреди. Има и дарени отопляеми помпи. В момента там работи доброволното формирование. С торби пясък правят диги и съдействат на всеки, който има нужда. Няма изведени хора от домовете им в Костинброд. В Петърч се помогна на няколко възрастни хора, които бяха изведени от домовете им и настанени при техни близки.

А язовирът?

Язовир Маслово вече тече през преливника. Опасността отпреди два дни е предотвратена, като оправихме стената му, където точно при преливника беше поддала. Това е след около ден и половина усилена работа. Вчера дойдоха от дирекцията "Метрологичен надзор" и констатираха, че язовирът е в добро състояние. Вчера имахме извънредна ситуация в първия район на Костинброд, където изключително силната вода бутна габионите, укрепващи брега точно до църквата. Там спешно трябваше да укрепим речния бряг, защото имаше опасност за църквата и новостроящото се неделно училище.

Колко къщи са пострадали?

Преди секунди тръгна комисията, назначена от мен, за обход. Нейната задача е да обиколи в рамките на три до пет дни всички засегнати дворове и къщи - два квартала в Костинброд и около половината от село Петърч. Предполагам, че в Петърч има около 100 къщи засегнати, а в Костинброд са около 30. Обявяваме на сайта на общината, че всеки може да потърси комисията за описване на щетите и максимално бързо ще го направим. До края на седмицата ще имаме още две комисии. Едната ще е от хидроинженери, които да констатират състоянието на реките и дигите. Втората ще е от пътни инженери, тъй като са ни засегнати пътища, част от които са ни чисто нови - с европейски пари, открити само преди месец.

В каква степен са засегнати?

Водата минаваше под тях, над тях. Трябва да поизсъхне, за да видим къде трябва да се вдигне асфалтът. Ситуацията с бизнес зоната е много сериозна. До вчера половината от новия път в зоната беше под вода. Там хората не можеха да си стигнат до работните места. Утре или най-късно в петък от бизнес зоната искат среща с администрацията, за да видим какво ще правим там - допълнително канавки, канали за тази бизнес зоната и за новия ни път. За него сме се чули с министъра на икономиката и го държа в течение.

Имахте ли помощ от фирми с техника в бедственото положение?

Тук се показа максимална човечност и солидарност. Дори в момента ми звънят фирми, които ми казват, че могат да подсигурят строителна техника, механизация, фракции - без изобщо да става дума за пари, което е много затрогващо. От съседните общини ни се обадиха и казаха, че могат да изпратят техника към нас. Лошото е, че докато не се оттече водата, е много сложно да се работи - да правиш дига или да удълбочаваш река. Обадиха се много хора, желаещи да се включат в ликвидирането на последствията от наводнението. Следващата седмица, като се оттече водата в Петърч, трябва да се чисти калта и наносите в дворове и къщи. Доброволното ни формирование работи денонощно и сега изчаквам още малко. Те направиха хиляди чували с пясък за Петърч. Давам им възможност да отпочинат час-два и ги изпращам във високопланинските села, защото там има паднали дървета, опасност от дървета, които да заприщят пътища. Тази потенциална опасност я оставихме, докато овладеем настоящото бедствие и натам тръгват доброволците заедно с пожарната и горските.

Кои са ви най-големите притеснения сега?

Обстановката в страната след проливните дъждове

В Благоевградско температурите вече са минусови. Проливните дъждове, съчетани с високи температури и активно снеготопене, поставиха на ...

Да не започнат отново големи дъждове, както беше до момента. След наводнението изведнъж всички станаха хидроинженери, архитекти, проектанти. Всеки започва да казва какво и как може да се направи, но фактът е, че метеоролозите във всички новини предупредиха за опасни дъждове. Опасенията са ми да не се вдигнат много температурите, което, Слава Богу, до края на седмицата няма да стане, защото ще продължи снеготопенето от склоновете и планината. Наблюдаваме язовира в Безден, който е свързан с карстовите извори. Надяваме се положението, както е стабилно в момента, да се нормализира в рамките на 4-5 дни. Подобна ситуация не е имало в Петърч от десет години, а в Костинброд - от 15. Три дни не сме спали.

Не е ли и голям рискът от рязко падане на температурите всичко да замръзне и да не може да се работи?

И това го има като риск, но вече не се знае кое е по-лошо и кое по-добро. Да, при рязко падане на температурите в домовете, където още не е източена водата и е влязла в мазета и партерни етажи, ще е проблем. В същото време няма да има снеготопене, защото по нивите и ливадите течаха реки.     

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Фалшива тревога: Сигнал за бомба в столичен мол

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София