Водата в село Томпсън: Положението е извън контрол, готви се иск за вреди

16645
Водата в село Томпсън: Положението е извън контрол, готви се иск за вреди
Снимка: Pixabay

Протест в село Томпсън заради липсата на вода реално вече месец днес (11 септември) ще има – от 17:30 часа, но не и пътна блокада. Това заявиха организаторите пред Actualno.com.

Интересен аспект от организацията на протеста е, че Община Своге е дала разрешение, но АПИ не е дала съгласие, макар по Закона за събранията, митингите и манифестациите да не е отговорна държавна структура, от която да се иска разрешение. Все пак протестът се съобразява и няма да блокира главния път Мездра – Нови Искър.

Хора от Владо Тричков се оплакват от тормоз от роднини на кмета заради протеста за водата

За провокация в края на вчерашния протест във Владо Тричков заради проблемите с водата в селото (същите има в селата Реброво и Томпсън)...

Положението е извън контрол, заяви един от организаторите. Хората вече са отчаяни – няма режим, няма график, неяснотата с водоноските е пълна – вече идват, да речем веднъж на ден. ВиК София-област ни казаха, че ги натоварваме с постоянните сигнали и жалби, обясни един от организаторите и добави, че е трябвало да вдигнат скандал, за да имат сега водоноска, тъй като първоначално от дружеството се оправдавали, че има само една водоноска и тя е на село Владо Тричков. График за водоноските се появи чак в един от последните дни, твърдят жители на селото. На въпрос дали кметът на Томпсън е осведомил хората какво се случва, отговорът беше, че си изключил телефона.

Какъв е проблемът – появил след ремонт на каптаж през август. След ремонта, водата е спряла. И за разлика от село Владо Тричков, където проблеми с водата има не от тази година, досега в Томпсън такова нещо не е имало, твърдят организаторите на протеста.

В селото има детска градина, а от 20 дни няма капка вода, оплакаха се още хората. И твърдят, че готвят съдебен иск – дело за обезщетение за вреди, тъй като при толкова дълго време без вода и при все още високите температури рискът от епидемии се увеличава. Кой ще е отговорен тогава, питат хората? Вече има пуснати жалби до прокуратурата, до Министерския съвет, до здравното и до регионалното министерство, до КЕВР, до омбудсмана, до Община Своге.

Помагаме си сами, носим вода от кладенци, но какво ще стане при по-сериозен случай, питат още хората. След 12-тия час без вода, трябва да бъде осигурена вода, добавят те. Има достатъчно европрограми, можеха местните власти да подадат проект и да кандидатстват за решаване на ВиК проблемите, категорични са хората. И смятат, че властите също са искали да потулят проблема и да се справят тихомълком с него, но не се е получило.

Водата за три села при Своге - между общината и държавата

За втори пореден уикенд жители на село Владо Тричков се готвят да излязат на протест и да блокират пътя София – Мездра. Причината...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София