Възлагат за реставрация банята в "Овча купел"

15107
Възлагат за реставрация банята в "Овча купел"
Снимка: БГНЕС

Инженерингова поръчка за адаптация и реставрация на минералната баня в кв. Овча купел обяви Столична община. Прогнозната стойност на първия етап е 3 554 170 лв. без ДДС.

(Сегашното ѝ състояние отвътре)

Сградата на минералната баня в кв. Овча купел е построена между 1925 и 1928 г. и се явява шедьовър на модернизма в творчеството на арх. Георги Овчаров. След завършването на строителството, през 1933 г. близо до банята и минералния извор е изграден Комплекс за здравеопазване (профилакториум). Банята престава да бъде само хигиенна и е част от лечебния комплекс. Така функционира до края на 80-те години на 20-ти век, след което е затворена и подложена на разрушаване. И до днес в изоставените помещения има останки от бившите научни лаборатории за изследване на минералната вода.

Минералната баня е обявена през 98-ма година от НИПК за единична недвижима културна ценност, с категория "местно значение".

(Форма на сградата, погледната отгоре)

През 2017 г. в нея възниква пожар, който нанася щети във вътрешното пространство, особено в помещенията с басейните и общите части.

Стари предания разказват, че минералният извор изригва след земетресение в местността през 1858 г. Оттогава наричат извора „Жежката вода“ или „Гьол“. Лечебните свойства на водата бързо се популяризират и там започват да се лекуват хора от Софийско и цяла България.

Около извора се появяват паянтови бараки с гостилници и хан за пренощуване на посетителите около минералния извор.

(Проектът за реставрация)

Той е каптиран в началото на XX в. Решението за изграждане на минерална баня е взето още от правителството на премиера Александър Стамболийски, но последвалите политически събития забавят строителството. Изграждането на комплекса с минералната баня и профилакториума приключва към 1933 г. и функционира до началото на 90-те години на миналия век. През 50- те години започва изграждането и залесяването на близкия парк „Овча купел“.

С решение на Министерския съвет от 2017 година банята в Овча купел и още два имота на санаториума в кв. Горна баня са прехвърлени безвъзмездно на Столична община за нуждите на Регионален исторически музей в София.  Дотогава те са в капитала на държавната „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“.

Проектът не предвижда съществени намеси в съществуващата строителна субстанция на сградата, нито промяна в устройствените показатели за съответната зона, сочат архитектантите от „Екса арт“, разработили заданието.

Предвижда се единствено премахване на изградените на по-късен етап пристройки до източната фасада на сградата. Ще се обособят входове от запад и изток, както и два евакуационни изхода.

В северната част от сградата се предвиждат четири вида сауна – финска, руска, билкова и арома. Също така зони за солна терапия, за релакс, масажи, терапии за коса и за лице.

В западната част на сутерена е обособен интерактивен лайфстрийм демоцентър и уелнес дринк бар. Южната му част е предвидена за битово помещение, съблекалня с душове за персонала, складове, перално стопанство. В източната част на сутерена ще се изградят технически помещения.

Банята в Овча купел става център за върхови постижения (СНИМКИ)

Почти 100-годишната баня в кв. Овча купел“ ще се превърне в център за върхови постижения, става ясно от обявление на Столична общ...

На партера ще са разположени помещения, свързани с активното и съвременно използване на минералната вода. За тази цел са проектирани зона за консумация на "уелнес дринкс енд фуудс", помещения за приготвяне им, зона за релакс и медитация, рецепция за мъже и жени, съблекални, диагностични кабинети, зона за гимнастика.

В зоната за активно използване на минералната вода са проектирани басейн за водна гимнастика, басейн за воден масаж, басейн с интензивен воден масаж, топъл басейн, курни, Кнайп-пътека, парна баня, терапия с кал и луга, парафинотерапия, вани за традиционни и иновативни терапии, перлена вана, "пеещи" душове.

Ще се изгради също лаборатория за социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм.

На първия етаж са предвидени няколко зали: конферентна, музикална зала, компютърна, визуална. И още лаборатория за анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуалното наследство, техническо помещение и др.

Средствата за строителството са осигурени чрез проекта „Изграждане и развитие на център за върхови постижения "Наследство БГ", от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София