Цели пет мачбола трябваха на Надал, за да победи Федерер

6427

Световният номер три Рафаел Надал направи огромна крачка към завършване под номер едно в света в края на годината, след като победи в изключителен мач вечния си съперник Роджър Федерер с 2:1 сета – 5:7, 6:4, 6:3. Това беше 21-ва победа за Надал в общо 31 мача между двамата.

Преди срещата нещата изглеждаха кристално ясни – Надал беше в по-добра форма, Федерер преживяваше най-лошия си сезон от десет години насам. Въпросите също бяха ясни – ще може ли Федерер да ограничи пропуските си от бекхенд ретура срещу сечения сервис на Надал, както и ще може ли да бъде достатъчно стабилен от форхенд – нещо, което тази година той определено не е.

Лудият край на един рутинен тенис мач

Ексцентричният италиански тенисист Фабио Фонини, чието гадже е българката Светослава Симеонова, демонстрира своя буен характер за поред...

Първи сет


Първият сет започна с убийствени изпълнения от форхенд на Надал, който в разиграване не пропускаше в момента, когато трябваше да атакува от тази страна. От бекхенд обаче Рафа правеше повечко грешки. От своя страна Федерер не беше стабилен от ретур на бекхенд, а форхендът беше по-скоро добре, като Роджър гледаше да скъсява максимално разиграванията.

Още в първия гейм на Федерер на сервис Надал го принуди да се бори здраво и на Роджър му трябваха половин дузина шансове, за да го затвори. Леко неочаквано обаче Федерер стигна до шанс за пробив при 1:1 гейма след два плътни ретура, но когато трябваше, Надал отново атакува швейцареца на бекхенд и се измъкна. Оттук насетне швейцарецът се отпусна и стана безпощаден на собствен сервис, а Надал беше солиден на свой главно защото в решителните моменти успяваше да изтиска грешка от бекхенд на Федерер при ретура, но Роджър печелеше повече точки в сервис геймовете на Надал, отколкото обратното и играта постепенно ставаше все по-бърза, което беше повече по вкуса на швейцареца.

При 5:5 гейма най-сетне дойде първия пробив – в сервиса на Надал. Той стана факт след божествен форхенд на Федерер по правата, забил се право в ъгъла, а след това и хубав ретур от бекхенд плюс дълго разиграване, в което Роджър пръв дръпна спусъка и Надал нямаше отговор на форхенда по късия диагонал. Последва светкавичен сервис гейм за сета от страна на Федерер, който завърши частта със страхотен бекхенд по диагонала в момент, в който изглеждаше, че Надал има леко предимство в разиграването – 7:5 за Федерер.

Григор Димитров отново затрудни Надал, но не успя да победи

За трети път Григор Димитров излезе срещу Рафаел Надал и за трети път успя да му вземе сет, но само толкова – 2:6, 7:5, 2:6. След...

Втори сет


Кога щеше да секне перфектният сервис на Федерер – изглеждаше, че отговорът е четвъртият гейм на втория сет. Тогава Федерер вкара само 3 първи сервиса от 8 заставания на началната линия, като Надал получи 15:40. И при двата шанса за пробив Федерер игра на втори сервис, но и при двата швейцарецът отвърза форхенда и Надал, който зае по-изчаквателна позиция, си изпати, пропускайки голям шанс.

Нивото на игра вече стана страшно високо, и двамата правеха чудеса, като се отличиха с два немислими лоба – особено на Федерер беше чиста магия от много защитна позиция с една ръка, прехвърляйки налитащия на мрежата и крайно изненадан Надал. Рафа пък на два пъти направи класически лобове при волета на Федерер, като и в двете ситуации това беше единственият начин да спечели разгираването.

В крайна сметка частта се реши от една-две грешки – при 4:5 гейма сервисът на Федерер най-сетне не издържа, макар че швейцарецът имаше два геймбола, но сбърка два пъти форхенд, а накрая Надал завърши с ефектен форхенд по правата – 6:4.

Джон Иснър изхвърли Новак Джокович от турнира в Синсинати

В много качествен мач от четвъртфиналната фаза на турнира в Синсинати от серията 1000 (Мастърс) гигантът Джон Иснър изненада неприятно ...

Трети сет


Испанецът вече беше под пара и явен фаворит в мача – и още в първия сервис гейм на Федерер за частта Надал стигна до пробив. Това стана след като швейцарецът допусна 0:40, спаси две от трите точки след евтини грешки на Надал, но при третата не изчака топката да тупне след слаб и балонен ретур на Рафа, а игра от въздуха, което беше разчетено от затичалия се към бекхенда си испанец и той направи рутинен за класата си, но невероятно труден минаващ удар – пробив.

Този удар вече беше твърде много и Надал установи явно превъзходство на корта, като по чудо не проби отново в шестия гейм – тогава на Федерер му се наложи да бърка дълбоко в торбата с трикове, за да се спаси, вадейки нов лоб с една ръка от бекхенд отново от защитна позиция, а след това и показвайки майсторство на мрежата и плътни удари от форхенд на основната линия.

Стигна се до 5:3 и сервис за Надал за приключване на мача, като тук се разигра поредната драма - Надал стигна до три поредни мачбола, но Федерер ги спаси с брутални уинъри от бекхенд и форхенд - 40:40. Испанецът стигна до четвърти мачбол, Федерер пак се спаси с чудовищен форхенд, а след това мрежата попречи на швейцареца да стигне до брейкпоинт. При петия мачбол Надал най-после взе мача след пореден страхотен уинър в негов стил от форхенд по правата. Така, с много пот и усилия, Рафа успя да изтръгне победата и продължава да няма загуба на твърди кортове от началото на годината.

Анди Мъри последва Джокович и отпадна безславно

След като световният номер едно Новак Джокович загуби на четвъртфинала в Синсинати, световният номер две Анди Мъри също излетя от състе...

На полуфинал Надал излиза срещу номер 6 в света и в схемата Томаш Бердих, който по-рано днес отстрани световния номер две Анди Мъри след двусетова победа. Федерер пък със сигурност губи мястото си под номер 5 в света, тъй като Бердих е по-напред от него в турнира т.е. печели повече точки, тъй като миналата година швейцарецът беше шампион в Синсинати и сега не защитава спечелените тогава позиции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com