Федерер продаде скъпо кожата си, Мъри обаче е на финал

20923
Федерер продаде скъпо кожата си, Мъри обаче е на финал

В един изключителен полуфинален мач, който с право може да се охарактеризира като една от перлите на тазгодишния Australian Open, световният номер три при мъжете Анди Мъри надделя над номер две в света и считан за най-велик тенисист в историята Роджър Федерер с 3:2 сета – 6:4, 6:7 (5), 6:3, 6:7 (2), 6:2.


Шок в Мелбърн - Серина Уилямс отпадна

Старостта и опитът в крайна сметка отстъпват пред младостта и бликащата енергия. В това се убеди и супер звездата на американския и све...

В тези първи минути на мача Мъри изглеждаше по-мощният и по-издържлив играч и определено не даваше шанс на Федерер за отговор. Сет номер едно се реши от един пробив – в третия гейм, когато Мъри успя да пробие чак от четвъртия си шанс, но след това шотландецът имаше още две точки за пробив в седмия гейм, които Федерер спаси след два поредни смача – единия от бекхенд. Реално затруднение в сета Мъри имаше само при 2:1 гейма в негова полза, когато поведе с 40:0 на свой сервис и допусна да се стигне до точка за пробив след хитра игра на Федерер, но след това с ас неутрализира опасността. В крайна сметка сетът завърши при 6:4 гейма за Мъри, който към края му имаше три пъти повече уинъри от Федерер.

Нещата не се промениха коренно във втората част, с едно голямо изключение обаче – сервиса на Федерер. Швейцарецът започна да варира много с началния си удар – сечен, кик, плосък, смяна на посоката и удържа агресивната игра на Мъри, без да му позволи да направи пробив. От другата страна шотландецът също беше много стабилен в собствените си подавания, а в повечето разигравания от основна линия надделяваше, макар че Федерер миксираше все повече играта си с излизания на мрежа и смяна на ударите – слайс-плосък.

В крайна сметка частта се реши в тайбрек, като до този момент Федерер беше взел пет тайбрека от общо шест играни в мачовете между двамата. В дългия гейм швейцарецът направи три минипробива срещу два за шотландеца, който се пропука от форхенд, а сетът се реши при 5:5 точки, когато Федерер даде трудна висока топка след атакуващ удар на Мъри, шотландецът не можа да направи хубав смач и швейцарецът го наказа с минаващ удар от бекхенд по диагонала.


Драмата в Мелбърн няма край, Федерер се спаси в пет сета срещу Цонга

След като по-рано тази сутрин поставената под номер три при жените и основен фаворит за титлата на Australian Open Серина Уилямс отпадн...

Началото на третата част беше за Федерер, който стигна до шанс за пробив в сервиса на поразколебания Мъри. Шотландецът обаче се спаси и след това отново вдигна нивото си на представяне, дебнейки за по-слаб сервис гейм на швейцареца. И той дойде при 2:3 гейма в полза на Мъри, като тогава първият сервис на Федерер изчезна и шотландецът веднага се възползва. Оттук до края на сета Мъри беше неудържим и не даде шанс на Федерер да си помисли, че може да върне пробива – 6:3 за световния номер три.


Четвъртият сет се превърна в най-качествената продукция в мача. Инициативата вече беше в шотландеца, но за пореден път Федерер показа защо е считан за най-великият играч, който е виждала тази игра. Швейцарецът използва огромния си опит и в третия гейм на сета натисна Мъри, като го принуди да направи една-две грешчици с премерени отигравания и в крайна сметка се стигна до три поредни точки за пробив. Мъри спаси две с брутални сервиси, но при третата Федерер най-после успя и проби шотландеца за пръв път в мача и след това поведе с 4:1 гейма.

И когато нещата миришеха на пети сет, Мъри показа защо вече може да се счита за голям шампион – при 2:4 гейма в своя вреда шотландецът изигра две страхотни точки, а Федерер направи колосална грешка при 30:30 на свой сервис, когато вкара много хубав сечен начален удар и изхвърли Мъри от корта, но след това вместо да играе по обратния диагонал реши да прави контрапие, а Мъри го очакваше и веднага наказа излезлия на мрежата швейцарец с минаващ удар. Тази точка се оказа решаваща и в следващото разиграване Мъри върна пробива – 3:4.

На Ли смаза Мария Шарапова*

Поредната изненада в женската схема на Australian Open е факт - поставената под номер две и номер две в света Мария Шарапова загуби на ...

Осмият гейм на сета се превърна в украшението както за сета, така и за мача. Федерер успя да достигне до точка за пробив след изумителен бекхенд по правата, а след това заби мощен ретур от форхенд в краката на Мъри на негов втори сервис и когато трябваше да завърши, изкара форхенда си в аут. Последваха няколко изравнявания, но в крайна сметка Мъри се измъкна и нанесе сериозен психологически удар – 4:4.

В следващия гейм Федерер се спаси от ситуация 0:30, като завършващата точка в гейма беше спорна – дали форхенд-уинърът на швейцареца беше в корта, но Мъри вече нямаше обжалвания за сета и не можеше да поиска „Ястребово око”.

Натискът на Мъри вече ставаше неудържим и логичното стана при 5:5 и сервис за Федерер – Мъри не даде и точка на противника си и сервираше за мача. Швейцарецът, обаче, не беше казал последната си дума – Роджър впрегна цялото си умение и след много агресивна и нападателна игра върна пробива, като направи две страхотни атаки от форхенд и от бекхенд, за да стигне до втори тайбрек в мача. В него психически съсипаният Мъри нямаше какво да противопостави на вдъхновения швейцарец, който го разстреля набързо и взе втория тайбрек в мача със 7:2 точки.


Новак Джокович е първият финалист при мъжете на Australian Open

Без абсолютно никакъв проблем световният номер едно Новак Джокович се класира за трети пореден път и общо четвърти в своята кариера на ...

Въпреки драматичното изравняване на сетовете Мъри все още изглеждаше по-вероятният победител, още повече че започна да сервира първи в решителния пети сет, което винаги е много голям бонус, защото играчът се чувства по-уверен от факта, че върви пръв в резултата. И шотландецът бързо показа, че в крайна сметка младостта рано или късно побеждава – пробив за 2:0 гейма, а Федерер вече се движеше с една идея по-бавно на корта и инициативата беше в Мъри. Ранният пробив вече беше твърде много за Федерер и при 5:2 гейма той загуби за втори път подаването си, като Мъри проби от втори шанс и по този начин затвори сета и мача.

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com