Триумф или провал – какво ще се случи при мъжете на Australian Open

14295
Триумф или провал – какво ще се случи при мъжете на Australian Open

Януари месец винаги е чакан с огромно нетърпение от любителите на тениса по цял свят. Защото, макар в Европа и САЩ да е люта зима, на другия край на планетата, в слънчева Австралия, тенис страстите са толкова горещи, колкото и австралийското лято.

Жребият за първия турнир от Големия шлем вече е хвърлен – сега обаче е време да направим един обзор на основните фигури при мъжете и жените. Кой ще спечели, кой ще изненада неприятно, кой ще се провали – всичко тук е прогноза, но солта и пиперът на спорта винаги са били точните предвиждания. Дали Actualno.com ще се справи – ще разберем всички заедно след две седмици.

И така, нека сега хвърлим един поглед към мъжката схема – фаворити, изненади, разочарования.

Фаворитите:


Новак Джокович

Световният номер едно и действащ шампион в Австралия безспорно е главен фаворит за титлата от Мелбърн. От вече две години насам Ноле е просто неоспорим лидер на съвременния мъжки тенис и е на съвсем различно ниво спрямо колегите си. Ефективна съпротива срещу него в по-дългосрочен план оказват само Анди Мъри, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

В Австралия Ноле се чувства най-добре от всички турнира на Шлема – тук той има три титли и нищо чудно да стане след някоя и друга година рекордьор по трофеи от турнира в Оупън ерата. В момента най-много трофеи – по четири, имат Роджър Федерер и Андре Агаси. По-бавната настилка на „Род Лейвър Арена” пасва перфектно на контролираната агресия от основна линия от страна на Джокович, който не е губил мач в Мелбърн от вече две години.

Ноле загря за турнира с победа на демонстративния турнир в Абу Даби и две седмици се готви за Australian Open. Сърбинът би трябвало да е свеж, а това не са добри новини за съпериците му.

Букмейкърите дават коефициент от само 1.90 за краен успех на Ноле – невероятно ниска ставка.

Прогноза: Шампион/Финал


Анди Мъри

След изминалия сезон шотландецът вече е друг играч. Допреди 2012 година той беше просто номер 4 в света – най-добрият след Джокович, Федерер и Надал. Сега обаче вече им е равен.

Големите проблеми на Мъри бяха свързани с психическата му устойчивост в най-важните и напечени мачове, както и с чисто игрово по-подсигурения му и слаб форхенд в сравнение с другите трима големи в съвременния мъжки тенис. С привличането на Иван Лендъл за треньор на шотландеца тези два компонента вече са много подобрени. Мъри все по-рядко хаби излишно сили в първите кръгове на големите турнири и това му помага да е по-свеж във финалните етапи, където идват най-големите препятствия. Минус за шотландеца си остава по-слабия му втори сервис, който позволява на опонента да го притиска, но пък на ретур Мъри е равен с майстора Джокович и това му позволява винаги да тормози много играчите със силен плосък сервис – а такива при мъжете не липсват.

Ставката за шампион в Австралия за Анди Мъри е 3.50.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Неизвестните величини:


Роджър Федерер

Само допреди година-две да не се сложи Федерер като фаворит в който и да е турнир на Големия шлем щеше да е пълно кощунство. Но най-великият тенисист, който светът е виждал, вече прехвърли 31 години и съвсем нормално започва да отстъпва територия на по-млади съперници. Цар Лъв в света на тениса все още не се дава лесно и само такива като Джокович, Мъри и Надал могат да не се страхуват от него, но за големите титли като тази от Австралия това е повече от достатъчно Федерер да не може да се посочи за фаворит.  

Допълнителен минус за Роджър е, че той няма официален турнир през новия сезон т.е. няма игрова подготовка. А още във втори кръг ще трябва да играе с влезлия добре в сезона Николай Давиденко, който стигна финал в Доха и е много неприятен играч по отношение на налагане на темпо и нуждата противника му да е с добре подготвени и влезли в ритъм крака, за да го надиграва. В миналото това не беше никакъв проблем за Федерер, сега обаче швейцарецът е с една идея по-бавен и залага повече на опита си, което понякога е пречка.

Коефициентът за краен успех на Федерер в турнира е 5.50

Прогноза: Полуфинал/Финал

Григор почва с Бенето на Australian Open, Пиронкова играе с Опранди

Сравнително добър жребий изтеглиха българските представители при мъжете и жените на започващия на 14 януари първи турнир за годината от...


Хуан-Мартин Дел Потро

Шампионът от US Open 2009 винаги е опасна фигура. С мощната си игра и слонските си нерви той е един от малкото, които могат да изпотят сериозно топ 3 в Австралия. Лошото за Дел Потро е, че жребият му отреди такъв път в турнира, че за да стигне финал най-вероятно последователно ще му се наложи да играе с Анди Мъри (четвъртфинал) и Роджър Федерер (полуфинал).

Силовата игра на Дел Потро е подходяща за по-бавните кортове в Австралия, защото ще може да се наглася по-добре към топката и да компенсира по-големия си ръст и съответно лека тромавост в дългите и изтощителни разигравания. А когато аржентинецът удря в комфортната си зона, никой не би искал да е насреща му – с форхенда си той може да премести планини.

Коефициентът за титла на Дел Потро е 17.00

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Григор и Шарапова тренират заедно преди Australian Open

Българската ракета номер 1 при мъжете Григор Димитров и руският секссимвол и номер 2 в света Мария Шарапова тренираха заедно днес в Ме...

Изненадата:


Ришар Гаске

Французинът е един от най-талантливите играчи в тура, но така и не успя да разгърне потенциала си. И основната причина за това е фитнес подготовката му. За толкова много години Гаске загуби редица важни мачове точно заради липсата на издържливост. И да се заложи на него в адската жега на Мелбърн ще е крайно рисковано.

Въпреки това Гаске има сравнително благоприятен жребий, като до осминафинал реално само ветеранът Томи Хаас би му бил по-голяма трудност. На осминафинал обаче вероятно ще играе с Жо-Вилфред Цонга, но учудващо или не Гаске има положителен баланс с него – 4:3 победи. И макар Цонга в Австралия да има най-големи успехи от турнирите на Големия шлем – финал през 2008 година, любителите на изненадите биха могли да погледнат по-смело към Гаске. Особено и предвид факта, че той спечели турнира в Доха точно преди Australian Open – макар че това не е много добър атестат, както сочи статистиката, тъй като само Федерер е печелил в Доха и в Мелбърн в един и същ сезон.

Коефициентът за титла в Мелбърн на Гаске е 151.00

Мъри: Григор го чака голямо бъдеще

Британецът Анди Мъри похвали Григор Димитров за упоритата съпротива, която българинът му оказа във финалната среща на турнира в Бризб...

Прогноза: Четвъртфинал

Потенциално разочарование:


Янко Типсаревич

Сърбинът идва в Мелбърн след спечелена титла в Ченай, но още в първи кръг ще трябва да играе с местната звезда Лейтън Хюит. И макар Хюит да е вече на годинки, то у дома и стените помагат, а точно в първи кръг австралиецът още няма да е много уморен. Ако Типсаревич се справи с Лейтън, в трети кръг най-вероятно ще играе с нашия Григор Димитров и при евентуален такъв мач може да се надяваме, че нашето момче ще спечели, особено предвид очаквания по-изтощителен мач с Хюит.  А евентуално след това пък идва Николас Алмагро.

Коефициентът за титла на Типсаревич е 126.00

Анди Мъри излъга и преподаде урок на Григор Димитров

В първия си финал на ниво ATP най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби с 0:2 сета (6:7 (0), 4:6) от световния номер 3, оли...

Прогноза: Първи кръг


Григор Димитров

Нашето момче е десети поставен  според букмейкърите за успех на Australian Open с коефициент 101.00. Разбира се титла на Григор би се сравнила с осмото чудо на света, но Димитров има таланта и силите да стигне до втората седмица на турнира. Той започва с опитния и корав ветеран Жулиен Бенето, когото е бил два пъти в два мача, а в трети кръг би играл с някой измежду Типсаревич и Хюит. Осминафинал пък би го сблъскал с Алмагро. Всяко от тези имена е по възможностите на Григор, въпросът е дали той ще издържи физически? До доказване на противното във формат 3 от 5 сета трябва да сме по-скромни в очакванията.

Прогноза: Трети кръг

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com