"Пас към миналото": Австралийската приказка, която короняса българската принцеса (ВИДЕО)

8130
"Пас към миналото": Австралийската приказка, която короняса българската принцеса (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/ колаж Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.


Българският тенис може да се похвали с постиженията на превъзходните сестри Малееви. Всяка една от Мануела, Катерина и Магдалена достига до топ 6 на световния елит. Родните състезателки са завоювали общо внушителните 40 титли от WTA тура. Абсолютна рекордьорка е най-голямата от звездното трио - Мануела Малеева, която има 37 финала. В тях тя триумфира 19 пъти.

Едно момиче от Пловдив обаче прави нещо, което сестри Малееви не успяват. През 2010 година Цветана Пиронкова става първата българка, играла полуфинал на Уимбълдън. Безспорно Цвети изживява силен период именно тогава, но единствената си титла печели през 2014-a в Австралия.

Походът на Цвети Пиронкова в Сидни

Пиронкова започва сезона извън топ 100 - под № 107. През януари на Апия Интернешънъл Сидни 2014 тя стартира от квалификациите, където надлъгва Шахар Пеер от Израел с 2:1. В основната схема преминава през румънката Сорана Кърстя и американката Лепченко, за да си осигури двубой със световната № 7 Сара Ерани. Пиронкова категорично надделява над италианката с 2:0.

Цветана Пиронкова

Цвети подчинява 3 тенисистки от топ 10

На полуфинала препятствието е още по-сериозно. Българката се изправя срещу номер 6 ранглистата на WTA Петра Квитова и я надиграва с 6:4, 6:3. В сблъсъка за титлата деветата в света Анжелик Кербер се превръща в поредната жертва на Цвети (6:4; 6:4), която стига до титла от WTA Tour в първия финал в своята кариера. 

Първите думи на българката след триумфа

"Мамо, татко, имаме си трофей", бяха първите думи на Пиронкова. "Благодаря на спонсорите за подкрепата, както и на всички свързани с организацията на турнира. Благодаря и на физиотерапевтите, без които нямаше да съм тук, особено след тези осем поредни мача", добави тя. "Посвещавам тази титла на един специален за мен човек, който вече не е между живите - на дядо ми Никола. Обичам те! Благодаря ви", завърши със сълзи на очи шампионката на турнира в Сидни.

Цветана Пиронкова

България отново е на световната тенис карта

След надпреварата представителката ни се изкачва с 50 места в световната ранглиста и е първата ни сънародничка, която печели турнир на WTA от повече от десет години (след Магдалена Малеева на Birmingham Classic през 2003 г., която неволно е замесена в най-черния ден в историята на тениса). Триумфът през 2014 година обаче не омаловажава стореното от Цветана Пиронкова през 2010-а на Уимбълдън.

Уникалното българско постижение на Уимбълдън 2010

Може да се каже, че тогава тя става първата състезаваща се за България, достигнала до полуфинал на турнир от Големия шлем. Мануела Малеева попада в топ 4 на Откритото първенство на САЩ през 1992 г. и 1993 г., но по това време вече представя Швейцария. 

Цветана Пиронкова

Пиронкова отстранява световната номер 2

По пътя към дебютния си полуфинал Цвети побеждава три рускини - Анна Лапушченкова, Вера Душевина и Регина Куликова, всичките с по 2:0. След това в четвъртия кръг отстранява французойката и 11-а поставена Марион Бартоли. На четвъртфинала се справя с петкратната шампионка на турнира и втора в световната ранглиста Винъс Уилямс. За съжаление, пловдивчанката губи от Вера Звонарева и отпада.

Цветана Пиронкова записва още доста значими успехи в своята кариера. Тя е безспорен талант, сразявал топ състезатели, и то неведнъж. Уимбълдън 2010 ще остане в историята с уникалния български полуфинал, но австралийската приказка на Цвети през 2014 година все пак е записана в хрониките като единствената коронация на българската принцеса Цветана Пиронкова.

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Димитров vs Голямата тройка - къде "мачка" Гришо? (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

Шок за Григор Димитров: 18-годишен чех изхвърли Гришо още на старта в Мадрид (ВИДЕО)

Григор Димитров - Якуб Меншик: Кога и къде да гледаме първия мач на Гришо на Мастърса в Мадрид?

Григор Димитров научи първия си съперник на "Мастърс"-а в Мадрид

Григор си спомни за победата над Джокович: Исках да спечеля малко пари и да се преместя в друг хотел (ВИДЕО)

Тежък жребий за Григор Димитров на Мастърса в Мадрид

Григор Димитров запази позиция в топ 10 на световния тенис

След нощно парти: Григор и гореща тенисистка отпрашиха с Ламборгини (ВИДЕО)

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста в тениса

Стефанос Циципас разби Каспър Рууд и триумфира в Монте Карло (ВИДЕО)

18-годишният Илиян Радулов е на 1/2-финал на ITF турнир в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com