"Пас към миналото": Димитров vs Голямата тройка - къде "мачка" Гришо? (ВИДЕО)

11897
"Пас към миналото": Димитров vs Голямата тройка - къде "мачка" Гришо? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / колаж: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

През изминалия уикенд най-успешният български тенисист Григор Димитров изигра един от най-големите мачове в кариерата си. Българинът игра финал на силния турнир от сериите Мастърс 1000 в Париж, където отстъпи на световния номер 1 Новак Джокович. В продължение на седмица Гришо мачкаше съперниците си наред, но накрая имаше лошия късмет да се изправи срещу навярно най-великия тенисист на всички времена.

Григор Димитров - обречен да се бори в ерата на "Голямата тройка"

Такъв лош късмет (или пък добър?) спохожда българина през цялата му кариера: по простата причина, че е принуден да играе в епохата на т.нар. "Голяма тройка" - Джокович, Надал и Федерер. Тримата големи в тениса играят в друга лига, недостъпна за други играчи, в продължение на две десетилетия. И Григор, както много други талантливи тенисисти, буквално трябва да се примирят, че не могат да се конкурират с тях.

Григор срещу Надал, Джокович и Федерер

Дори през 2017 година, когато Гришо достигна до номер 3 в света, това се случи в голяма степен заради проблемите на "Голямата тройка". Новак Джокович пропусна втората половина от сезона заради сериозна контузия, Надал и Федерер пък също изпитваха проблеми в края на годината - къде здравословни, къде чисто игрови. И двамата бяха неузнаваеми на Финалите на ATP, които в крайна сметка бяха спечелени от Григор.

36 мача: 3 победи и 33 загуби

За Григор Димитров мачовете срещу "Голямата тройка" винаги са били по-специални - и това си е личало и на корта, когато българинът играе под значително по-голямо напрежение. Едва ли е изненада, че статистиката на българина срещу Джокович, Надал и Федерер не е никак добра: той има едва три победи срещу тях в общо 36 мача. Но тези три победи определено влизат в графата "специални".

Джокович, Федерер, Надал

Първата победа на Григор над "Голямата тройка"

Първата победа на Григор над тенисист от "Голямата тройка" идва през 2013-а - срещу Новак Джокович, когато сърбинът отново е номер 1 в световната ранглиста. Тогава Гришо е едва на 22 години, но вече дава заявка за много сериозна кариера. Гришо побеждава Ноле в 3 сета (ВИДЕО), а успехът идва на много силен турнир - Мастърс надпреварата на клей в Мадрид. Всъщност победата на българина е и в едва третия му мач срещу Джокович. 

Големият шлем, в който Гришо едва не шокира Джокович

Към днешна дата Григор Димитров има една победа и 12 загуби от Джокович, като на два пъти българинът печели сет, но допуска пълен обрат и губи - това се случва на Мастърса в Париж през 2016-а и на Мастърса в Синсинати през 2018-а. В Големия шлем двамата са се срещали три пъти, като само веднъж са се играли повече от три сета - на Уимбълдън през 2014-а, когато Григор едва не изхвърли Джокович за мечтан финал с Федерер (ВИДЕО).

Григор Димитров - Новак Джокович

Григор побеждава Джокович и Надал, докато са №1

От играчите в "Голямата тройка" Григор Димитров се е изправял най-много пъти срещу Рафа Надал - цели 15 мача. Гришо има една-единствена победа срещу испанеца, постигната на турнира в Пекин през 2016-а. И тази победа обаче е специална поради факта, че по това време Надал е номер 1 в света - и освен това идва с убедителен резултат от 6-2, 6-4 на 1/4-финалната фаза. Преди този успех българинът записва седем загуби срещу Надал; а след успеха - още седем поражения.

Григор срещу Надал в Големия шлем

Григор Димитров има две много драматични срещи с Надал в Големия шлем - и двете на Australian Open. Първата е на 1/4-финалите през 2014-а, когато българинът печели първия сет, но след това взима два последователни тайбрека, за да се измъкне накрая в четири сета. Вторият мач е епичен 5-часов спектакъл, в който Надал отказа Григор от финал в Големия шлем (ВИДЕО).

Григор Димитров - Рафаел Надал

Единствената победа на Григор срещу Федерер

Докато срещу Джокович и Надал Григор има двуцифрен брой мачове, то срещу Федерер сблъсъците са едва осем - една победа и седем загуби. И ако българинът е съумявал да победи Новак и Рафа в пика на кариерите им (когато са номер 1 в света), то срещу Федерер това така и не се случва. Единствената победа на Гришо срещу Роджър идва в последната им среща, но пък тя се случва в Големия шлем.

През 2019-а Григор поднася победа, която не се забравя - 5-сетов обрат срещу Федерер на US Open (ВИДЕО). Българинът съумява да отстрани швейцарския маестро на 1/4-финалите, но на следващата фаза губи от Даниил Медведев, сбогувайки се с мечтата за титла от Шлема. Димитров и Федерер са се срещали и на Уимбълдън и Australian Open, като във втората надпревара хасковлията е взимал сет на съперника.

Григор Димитров - Роджър Федерер

36 мача, в които Григор ни срещна с най-великите в тениса

3 победи и 33 загуби: така изглеждат голите числа в статистиката на Григор Димитров срещу Джокович, Надал и Федерер. Зад много от тези загуби обаче се крият шансове, които Гришо е изпуснал. Българинът действително можеше да има няколко победи повече срещу "Голямата тройка", но пък и трябва да се отдаде заслуженото на тримата тенори, които винаги съумяваха да се измъкват от трудни ситуации.

Григор Димитров и Новак Джокович

А сега да погледнем на цифрите без да ги разделяме на победи/загуби - това са 36 мача на Григор срещу "Голямата тройка" в тениса. Срещу Джокович, Надал и Федерер, за които едва ли ще е пресилено, ако кажем, че са и тримата най-велики в историята, без да омаловажаваме имена като Род Лейдър, Пийт Сампрас, Бьорн Борг, Джими Конърс, Джон Макенроу.

36 мача, в които българин играе срещу най-великите тенисисти - това е дар за България, който сякаш не оценяваме достатъчно. Григор Димитров може и да няма титла от Големия шлем; може и да няма много на брой победи срещу тримата големи. Но Григор успя да създаде една прекрасна кариера, продължаваща вече 15 години, в която е неизменна част от световния елит. А финалът срещу Джокович от изминалия уикенд само показа, че най-доброто за Гришо тепърва предстои. За нас остава да го ценим, да го подкрепяме и да му се наслаждаваме...

Автор: Стефан Йорданов

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

Въпреки ранното отпадане: Григор си тръгна с 5-цифрена сума от Мадрид

Шок за Григор Димитров: 18-годишен чех изхвърли Гришо още на старта в Мадрид (ВИДЕО)

Григор Димитров - Якуб Меншик: Кога и къде да гледаме първия мач на Гришо на Мастърса в Мадрид?

Григор Димитров научи първия си съперник на "Мастърс"-а в Мадрид

Григор си спомни за победата над Джокович: Исках да спечеля малко пари и да се преместя в друг хотел (ВИДЕО)

Тежък жребий за Григор Димитров на Мастърса в Мадрид

Григор Димитров запази позиция в топ 10 на световния тенис

След нощно парти: Григор и гореща тенисистка отпрашиха с Ламборгини (ВИДЕО)

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста в тениса

Стефанос Циципас разби Каспър Рууд и триумфира в Монте Карло (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com