Промяна - Иванчева и Петрова отново отиват в ареста

7736
Промяна - Иванчева и Петрова отново отиват в ареста
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Отстранената от поста си кметица на район "Младост" в София Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова отиват в ареста. Мярката им за неотклонение "домашен арест" беше изменена в "задържане под стража". Новата мярка влиза веднага в сила, т.е. не беше позволено първо да бъде обжалвана от защитата на двете обвиняеми.

Телевизионни кадри показаха, а репортер на Actualno.com видя как бившият пиар на "Младост" Петър Кърджилов беше изведен от заседателната зала насила. Майката на Иванчева коментира, че не вижда защо дъщеря ѝ следва да бъде отново вкарана в ареста.

На първа инстанция: 20 г. затвор за Десислава Иванчева

20 години лишаване от свобода и 10 000 лева глоба – това е наказанието за отстранения кмет на столичния район "Младост" Десислава...

Преди да настъпи истински вербален хаос, бяха произнесени присъдите и новите мерки за неотклонение. Буквално стана "едно малко меле", като дойдоха полицаи, за да въдворят ред, предаде репортер на Actualno.com.

Припомняме, че двете жени получиха много тежки присъди на първа инстанция - 20 години затвор за Иванчева, 15 години за Петрова. Те прекараха месеци наред в следствения арест, като чак от трети опит бяха пуснати - малко преди Нова година.

Първоначално на Иванчева и Петрова им беше разрешен домашен арест - на 18 октомври 2018 година, но решението бързо беше спряно на втора инстанция и без те фактически да излязат. Същото се повтори на 16 ноември 2018 година, като тогава решението беше спряно още преди фактическото обжалване от прокуратурата, заради което имаше проверка от Върховния касационен съд (ВКС), която констатира нарушения, а нечувано прокуратурата буквално поиска от Апелативния наказателен съд да не позволява достъп до данните по делото на проверяващите от ВКС.

Предисторията

Адвокатът на Иванчева: Ваклин е искал да ѝ даде подкуп, тя го е изгонила от кабинета си

Продължавам да се притеснявам за присъди за мои клиенти – защото правосъдието не е съвършено, но имам и голяма доза оптимизъм. Ня...

Кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана при показна акция в центъра на София на 17 април 2018 година. Повод за нея бе разследване за подкуп, даден ѝ от строителен предприемач, а по информация на разследващите Иванчева е била задържана със 70 000 евро, които са част от по-голяма сума, поискана за издаване на строително разрешително.

Над 5 часа тя бе държана с белезници до автомобила си, паркиран пред сградата на Министерството на спорта, докато разследващите извършваха обиск. Освен Иванчева, задържани бяха още заместникът ѝ Биляна Петрова, както и бившият кмет на община „Младост” Петко Дюлгеров. Обвинения бяха повдигнати и на тримата. През август миналата година Иванчева, Христова и Дюлгеров бяха дадени на съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com