Прокуратурата поиска считания за нейно оръжие спецсъд да не се подчинява на ВКС за Иванчева

4464
Прокуратурата поиска считания за нейно оръжие спецсъд да не се подчинява на ВКС за Иванчева
Снимка: БГНЕС

И.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативна специализирана прокуратура Николай Найденов, наблюдаващият делото прокурор в първоинстанционната прокуратура Тихомир Стоев и въззивният прокурор Илиян Рангелов изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд, с което предлагат делото да не бъде предоставяно за проверка от проверяващите съдии от Върховния касационен съд (ВКС) до постановяване на определение от състава на Апелативния спецсъд по протеста на прокуратурата срещу решението на първа инстанция бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да бъдат пуснати под домашен арест. Съобщението за искането е публикувано на сайта на прокуратурата.

Припомняме, че преди няколко часа стана ясно, че председателят на ВКС Лозан Панов е наредил да има проверка на организацията на работа на Апелативния спецсъд. Причината се крие в решението на Апелативния съд да спре пускането под домашен арест на Иванчева и Петрова, докато се произнесе по делото. Апелативният съд спря решението на по-долна инстанция буквално няколко часа след постановлението, макар че то беше с незабавно изпълнение. Именно това беше широко коментирано от юристи пред медии и в социални мрежи като "абсурдно".

Апелативният спецсъд на проверка от ВКС заради делото на Иванчева и Петрова

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов нареди да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния ...

Според изброените по-горе прокурори, ако съдиите от ВКС получат достъп до въззивните производства (бел. ред. - посоченото в по-горния абзац решение Иванчева и Петрова да излязат под домашен арест беше второ такова на първа инстанция), това ще навреди на безпристрастното решение.

Междувременно от Сдружение "Зелен Младост" поискаха от БНТ, bTV и Нова телевизия да поискат от правосъдния министър Цецка Цачева пълен достъп за телевизионни камери в арестите на бул. "Г.М. Димитров" 42 и ул. "Майор Г. Векилски" 2, където са Иванчева и Петрова. Сдружението казва, че е получило сигнал, според който прозорците в ареста са метални и де факто отворени за въздух, а отоплението е спряно заради ремонт. На 28 ноември температурата в килиите в ареста на на бул. "Г.М. Димитров" 42 е била около 10 градуса и има починал чуждестранен гражданин - в килия 5, подчертават от сдружението. Сдружението не вярва на официалната позиция на правосъдното министерство, че условията в двата ареста са достатъчно хуманни към задържаните, но още неосъдени хора.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия относно условията в столичния специализиран арест. Това става след жалба на Иванчева и Петрова и след проверка от страна на обществения защитник, която е установила, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика