X
 
 

ВКС откри нарушения по делото за ареста на Иванчева и Петрова

4746 3
photo of ВКС откри нарушения по делото за ареста на Иванчева и Петрова
Снимка: Getty Images/Guliver
Върховният касационен съд е открил нарушения на апелативния спецсъд при скоростното гледане на прокурорското искане да бъде спряно определението на долната инстанция Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат пуснати под домашен арест.

Това става ясно от доклада на върховните съдии Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева, на които шефът им Лозан Панов възложи да проверят делата за ареста на двете, гледани от апелативния спецсъд.

Появиха се СРС от делото на Иванчева и Петрова, кашата е пълна

"Стотици страници записи на разговори, придобити със специални разузнавателни средства (СРС), потвърждават корупционните действия и тот...

На 16 ноември на първа инстанция двете бяха пуснати под домашен арест, но след веднага последвал протест на прокуратурата Апелативният специализиран съд спря изпълнението на това решение до произнасянето на втора инстанция. Това стана със закъснение чак през миналата седмица като и след това магистратите оставиха двете жени в ареста.

От ВКС са стигнали до извода, че спирането на решението за освобождаване е дошло без разписаната в Наказателно-процесуалния кодекс процедура, която дава право на подсъдимия да направи възражение.

Паралелно с това са открити нарушения в разпоредбите на Правилника за администрацията в съдилищата, тъй като искането за спиране на изпълнението на първоинстанционния съд не е дошло в рамките на редовно образувано производство.

В хода на проверката се разбира, че Апелативният спецсъд на 16 ноември е действал без да разполага с протокол от заседанието на по-долна инстанция, проведено на същия ден. Налице е бил само „частичен” протокол, който не е официален документ. На практика не е имало и годен съдебен акт за атакуваното определение, с което Иванчева и Петрова излизат от ареста.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават за постоянно в ареста

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста с мярка за неотклонение "Задържане под стража", като определението не подлежи на о...

Прокуратурата атакува проверката на ВКС от момента на нейното обявяване, като призоваха спецсъдиите да я саботират. Днес, малко преди публикуването на заключенията й, в някои медии се появиха откъси от СРС-тата, с които държавното обвинение твърди, че се показват корупционните схеми, заради които е била арестувана и подведена под отговорност Иванчева.

На 16 ноември, часове след като съдия Иво Хинов нареди двете подсъдими за подкуп да си отидат вкъщи, апелативният спецсъд спря това определение. Седмица по-късно беше отменено и самото им пускане под домашен арест.

Прокурорското искане за спиране на определението е разгледано от апелативния спецсъд, без да бъде даден 7-дневният срок за възражения на подсъдимите, без да бъде образувано дело и без да бъде изчакан протоколът от първата инстанция, става ясно от доклада.

В него пише още, че веднага след като от прокуратурата са поискали изпълнението на домашния арест да бъде спряно, "председателят на Апелативният специализиран съд (Георги Ушев, б.а.) посетил съдия Иво Хинов, като го уведомил за необходимостта особеното искане (за спирането, б.а.) да се администрира възможно най-бързо и да се изпрати на апелативният спецсъд с оглед спешността на исканото произнасяне, както и за необходимостта следственият арест да бъде уведомен за постъпването на документите, изготвени от прокурора".

Прокуратурата поиска считания за нейно оръжие спецсъд да не се подчинява на ВКС за Иванчева

И.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативна спе...

Върховните съдии припомнят, че НПК не дава възможност да се образува отделно дело по особеното искане за спирането на домашния арест, както са направили апелативните съдии Димчо Георгиев, Веселина Вълева и Даниела Росенова. Освен това тримата са се произнесли, без да имат протокола от първата инстанция, т. е. изобщо не е имало годен съдебен акт, който да бъде контролиран.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Нарочно ли съдебната власт върши глупост след глупост?! А за какво после ЕС намира да ни хвали?!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    тия двете са единствените арестанти с нарушения при задържането. то и други арестанти у нас няма . панов затова се занимава само с тях.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Каша, кашата е пълна !
Последно в Актуално