Спирането на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca: Здравният министър даде разяснения за смъртния случай, който се разследва

6948
Спирането на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca: Здравният министър даде разяснения за смъртния случай, който се разследва
Снимка: БГНЕС

Остър задух и сърдечна недостатъчност, довели до смърт - това е докладвана сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на доза ваксина на AstraZeneca. Случаят е от Пловдив, при 57-годишна жена с много придружаващи заболявания, включително наднормено тегло, троен аорто-коронарен байпас. Жената е имала сърдечно заболяване от 2005 година! Категорично няма образуване на тромби (заради съмнения за такава реакция след ваксинация срещу коронавирус, в 9 европейски държави спряха или изцяло продукта, или ваксините само от конкретната партида /5300/ от ваксината на AstraZeneca). Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на импровизиран брифинг пред УМБАЛ "Св. Георги" в Града под тепетата.

Ангелов уточни, че жената не е ваксинирана с ваксина от партидата, заради която почна проучване първо в Австрия и въпросът стигна до Европейската агенция по лекарствата (EMA). Освен това при починалата жена състоянието е настъпило остро - ваксинирана е вчера, 11 март, в 12:00 на обяд и в 03:00 тази сутрин (12 март) е настъпила смъртта.

Румъния преустановява употребата на партида от ваксината AstraZeneca

Румънските власти временно спряха да ваксинират хора с определена партида на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca като "крайна предп...

Към момента не може категорично да се отхвърли или приеме, че случилото се е заради ваксината, стана ясно от информацията. Засега е изяснено, че жената не била асимптоматично болна от коронавирус.

Ще изчакаме до следващата седмица комитетът по безопасност на Европейската агенция по лекарства за окончателно становище относно коронавирусната ваксина на AstraZeneca като цяло, добави здравният министър.

"Нямаме никакво притеснение за нито един човек, ваксиниран с оксфордската ваксина", каза Ангелов. Той уточни, че официално в България има 3 на 1000 нежелани реакции след ваксина и става въпрос за описани в кратката характеристика на продукта реакции - основно вдигане на температура, отпадналост, главоболие в период от ден-два.

Според официално съобщение на здравното министерство и заповед на директора на ИАЛ Богдан Кирилов, в срок до 24 часа AstraZeneca - България и "БулБио - НЦЗПБ" чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ. Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

Според Богдан Кирилов у нас няма случай на починал след ваксинация

Засега в България няма потвърден случай на починал след ваксинация. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ)...

Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март. Самият Ангелов обаче отрече, че случилото се с временната засега забрана на продукта на AstraZeneca е политическо решение, а не е взето на научна база.

Още: Бойко Борисов спря ваксинирането с AstraZeneca у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване