Тънкости при готвенето на картофи, които всяка домакиня трябва да знае

47411
Тънкости при готвенето на картофи, които всяка домакиня трябва да знае
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали печете, пържите или варите картофите, е добре да сте запознати с няколко тънкости, които оказват влияние върху крайния резултат.

1. Изберете картофи според метода на топлинната обработка

Ако планирате да печете картофи или да правите картофено пюре, изберете зеленчуци с ниско съдържание на вода и нишесте. Често тези картофи се различават от останалите по своята кафява и "груба" кора.

Ако искате да приготвите по-леко картофено пюре, заменете една четвърт или една трета от количеството картофи, посочени в рецептата, с грудка целина.

Картофите с жълта вътрешност и по-удължена форма са по-подходящи за пържене.

Обикновено червените и розовите картофи са чудесен избор при приготвянето на супа или картофена салата. Те се отличават с високо съдържание на вода и ниско съдържание на нишесте. Това помага за запазването на формата им по време на готвене.

2. Съхранявайте картофите на хладно и далеч от лука

Картофите се съхраняват най-добре в тъмни и хладни помещения. Изберете място с добра вентилация, но не и хладилника. При температура в интервала от + 1 до 3 ° C нишестето се трансформира в захар, която може да промени вкуса на картофа. Но топлината също не е полезна за картофите.

Най-добре е да ги съхранявате при температура около 10 ° C.  Ако съхранението им е при температура над 12 ° C, те ще се дехидратират и по-бързо ще се развалят. 

Картофите не трябва да се съхраняват в близост до храни, произвеждащи етилен, като лук, банани и ябълки. Под въздействието на този газ картофите покълват много по-бързо.

3. Замразете картофите и ги съхранявайте във фризера, ако искате готвенето им да ви отнема по-малко време

За да замразите картофите, нарежете ги по начина, по който възнамерявате да ги използвате - на филийки, кубчета или пръчици като предварително ги бланширате във вряща вода за 5-7 минути. Поставете ги в гевгир, охладете ги до стайна температура и след това ги поставете в найлонови пликове.

4. Съхранявайте обелените картофи в студена вода преди готвене

Обелените картофи се окисляват и могат да потъмнеят, ако бъдат изложени дълго време на въздух. За да избегнете това, поставете обелените картофи в студена вода. Водата отмива нишестето, предпазвайки клубените от обезцветяване. Може да съхранявате картофите във вода 1-2 часа, но не повече, тъй като това води до загуба на водоразтворими хранителни вещества.

5. Прибавете солта в подходящия момент

Картофите, особено тези с високо съдържание на нишесте, изискват повече сол, отколкото другите зеленчуци. Ето защо е много важно те да се осолят, когато са горещи, независимо дали са пържени, задушени или печени.

Топлината съдейства за равномерно осоляване на картофите. След като изстинат и прибавите сол към тях, тя ще осоли само повърхността им.

Когато приготвяте ястие с  картофи на котлона, водата трябва да се осоли 5 минути след кипене, тогава грудките запазват най-добре формата си.

Пържените картофи се осоляват в края на топлинната обработка, за да запазите хрупкавостта им до момента на сервиране. В противен случай те ще станат меки и леко воднисти.

Рецепта за перфектните картофени кюфтета

Случвало ли ви се е да се стараете да направите перфектните картофени кюфтета, а те все да не стягат или да се пръскат по време на пърж...

Печените картофи се осоляват, след като омекнат достатъчно.

При варенето на картофи за приготвяне на картофено пюре не е нужно да прибавяте сол към водата. За целта клубените се поставят в студена, а не във вряща вода. Често срещана грешка при направата на картофено пюре е поставянето на обелените картофи във вряща вода. По-добре сложете картофите в студена вода и тя да заври с тях.

Докато клубените се варят, заемете се със затоплянето на млякото и/ или сметаната в малка тенджера и извадете маслото от хладилника. Някои готвачи препоръчват маслото да се разтопи предварително и едва след това да се добави към картофеното пюре.

6. Приложете метода на двойно пържене, за да станат по-хрупкави картофите

Двойното пържене гарантира, че вътрешността на картофите ще остане мека, а коричката им ще стане изключително хрупкава. Не забравяйте да добавите сол към пържените картофи след второто пържене.

Полезни ли са пресните картофи за вас?

Дори диетолозите, които препоръчват избягването на нишесте в диетата си, са на мнение, че пресните картофи не оставят негативен отпечат...

"Първото" пържене отнема 6-7 минути и се осъществява в не много горещо олио, т.е. на по-слаб огън. "Второто" пържене се осъществява в гореща мазнина за 2 минути.

7. Махнете фолиото от картофите 5 минути преди края на топлинната обработка

За да получите хрупкава коричка, отстранете фолиото 5 минути преди приключване на топлинната обработка.

8. Бланширайте картофите преди пържене

Бланширайте картофите в 3 литра вода, към която предварително сте добавили 1/2 ч.л. сода бикарбонат. След това ги поставете в гевгир и след като се отцедят напълно от водата, изпържете ги в предварително нагрято растително масло. Содата за хляб разгражда пектина в картофите и извежда нишестето на повърхността. В резултат от това при пържене те покафеняват равномерно и придобиват несравнима хрупкавост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно