Младежи в неравностойно положение във Варна се учиха на програмиране

7954
Младежи в неравностойно положение във Варна се учиха на програмиране
Снимка: Getty Images/Guliver

29 младежи във Варна, голяма част, от които с двигателни увреждания, бяха обучени безплатно на основите на програмирането, предаде „Фокус”. Това стана благодарение на инициативата “Програмиране за всички”.

IT-специалисти от Варна два дни запознаваха присъстващите с някои от най-популярните програмни езици. Участниците в инициативата са с двигателни увреждания, част от социални институции, представители на малцинствените групи и обучаеми с ниски доходи. След приключването на инициативата 85% от тях смятат, че професията на IT-специалиста не би ги затруднила.

Малки вълчета радват посетителите на зоопарка във Варна

Четири бебета - вълчета са най-новата атракция за посетителите в Зоопарка във Варна, съобщи БГНЕС. Малките хищници вече излизат да иг...

Посочените от участниците езици, могат да се използват във всички сфери на програмното осигуряване - от програмиране на малки "умни" домашни устройства, през създаване на компютърни приложения , до програмиране на сървъри и големи интернет сайтове.

Проучвания на Сдружение "За теб" показват, че едва 2 % от работодателите в България биха наели хора с увреждания като причините, които изтъкват са труднодостъпната работна среда, както и ниската квалификация, съобщава още информационната агенция. 

В IT-сферата обаче има недостиг на кадри, а професията все по-често се практикува дистанционно. Според специалистите в бранша важното за програмиста е да има аналитична и алгоритмична мисъл, а физическите ограничения са без значение. Това прави професията подходяща за хората с двигателни увреждания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com