Семейство от Варна спаси четирима души след смъртта на сина си

3093
Семейство от Варна спаси четирима души след смъртта на сина си
Снимка: Thinkstock

Семейство от Варна спаси четирима души след трагичната смърт на 21-годишния им син, разказа днес пред медиите в крайморския град проф. Вилиян Платиканов от университетската болница "Св.Марина", информира "Дарик нюз".

През септември Георги получил мозъчен кръвоизлив и след като разбрали, че ситуацията е безнадеждна, Светла и Николай Николови заедно с по-големия им син взели решение да дарят органите на момчето и да помогнат на тези, които имат нужда. В резултат четирима души живеят пълноценно, посочи проф. Платиканов.

1200-1300 души чакат за трансплантация у нас

Около 1200-1300 души в България чакат за трансплантация. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителн...

Не сме говорили никога по тая тема, сподели днес Светла Николова. По думите й решението да дарят органите е било взето спонтанно. Нека този, който носи сърцето на Георги да знае, че това е най-доброто сърце на света, каза майката. Тя и съпругът й разказаха, че синът им е роден и учил във Варна, после е влязъл в университет в Лондон. Канел се е отново да отпътува за столицата на Великобритания, когато внезапно е починал.

Днес родителите на младежа получиха от проф. Платиканов статуетка със стилизирана звезда, както и благодарствено писмо от Изпълнителната агенция по трансплантация.

„Думите всъщност не стигат, за да се опише уважението и благодарността към такъв жест и то в невероятно труден за семейството момент“, посочи проф. Платиканов.

През последните 3-4 години броят на желаещите семейства да помогнат като дарят органи на свой починал близък е нараснал, но все още страната ни е далеч от останалите европейски страни. Според официалната статистика 1100 души в страната чакат за трансплантация на орган, за година 200 от тях ще умрат, а нови 300 ще влязат в листата на чакащите.

Лекари от столична болница извършиха уникална трансплантация на 2-месечно бебе

Уникална трансплантация даде нов шанс за живот на малко бебе. Медиците от УБ "Лозенец" в София успешно извършиха чернодробна транс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com