Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варненските общински съветници няма да даряват по заплата за нуждаещите се

24 юни 2014, 12:08 часа • 9223 прочитания

На извънредна сесия на Общинския съвет във Варна общинските съветници трябваше да гласуват да дарят по едно свое месечно възнаграждение за нуждите на бедстващите от района. Това обаче не се случи, предаде bTV.

Вместо това общинските съветници промениха тази точка в дневния ред. Те решиха всеки да дари лични средства на пострадалите в какъвто размер прецени. Мотивът - някои представители на местната администрация вече били дали много повече за засегнатите от потопа варненци.

Костадин Костадинов от групата "Граждански експертен съвет" поиска да се сформира работна група за установяване на причините за трагедията и контрол по усвояването на средствата, които ще бъдат дарени от заплатите на местните народни избраници.

От БСП поискаха всички пари от месечните възнаграждения на варненските съветници да отидат в сметката на Общинския съвет, които по-късно да бъдат разпределени от комисия спрямо нуждите на пострадалите.

Петър Липчев и Марина Карапетян се противопоставиха на това искане, като коментираха, че не трябва да се прави "евтин PR" на фона на трагедията. Според тях всеки един общински съветник сам трябва да прецени каква част от заплатата си да дари и на кого, информира агенция "Черно море".

Общинарите одобриха още създаването на работна група със седемчленен състав, която трябва да установи причините за бедствието. Експертите ще бъдат ангажирани и с набелязването на конкретни мерки за превенция на бъдещи подобни трагедии.

Съветниците решиха още средствата за погребения на жертвите да бъдат поети от общинското дружество "Обреди", от БСП пък поискаха парите да бъдат взети от бюджета на Варна, чрез Социалната програма на общината.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес