Варненските общински съветници няма да даряват по заплата за нуждаещите се

9271
Варненските общински съветници няма да даряват по заплата за нуждаещите се
Снимка: БГНЕС

На извънредна сесия на Общинския съвет във Варна общинските съветници трябваше да гласуват да дарят по едно свое месечно възнаграждение за нуждите на бедстващите от района. Това обаче не се случи, предаде bTV.

Вместо това общинските съветници промениха тази точка в дневния ред. Те решиха всеки да дари лични средства на пострадалите в какъвто размер прецени. Мотивът - някои представители на местната администрация вече били дали много повече за засегнатите от потопа варненци.

Евакуират 68 къщи в кв. Аспарухово във Варна

Започнала е евакуация на семейства от бедстващия район Аспарухово във Варна. Това каза за Радио „Фокус” – Варна кметъ...

Костадин Костадинов от групата "Граждански експертен съвет" поиска да се сформира работна група за установяване на причините за трагедията и контрол по усвояването на средствата, които ще бъдат дарени от заплатите на местните народни избраници.

От БСП поискаха всички пари от месечните възнаграждения на варненските съветници да отидат в сметката на Общинския съвет, които по-късно да бъдат разпределени от комисия спрямо нуждите на пострадалите.

Петър Липчев и Марина Карапетян се противопоставиха на това искане, като коментираха, че не трябва да се прави "евтин PR" на фона на трагедията. Според тях всеки един общински съветник сам трябва да прецени каква част от заплатата си да дари и на кого, информира агенция "Черно море".

Общинарите одобриха още създаването на работна група със седемчленен състав, която трябва да установи причините за бедствието. Експертите ще бъдат ангажирани и с набелязването на конкретни мерки за превенция на бъдещи подобни трагедии.

РЗИ - Варна препоръчва водата в "Аспарухово" да не се ползва за пиене и готвене

Продължават системните наблюдения на качеството на водата, доставяна, чрез водоснабдителната мрежа, във връзка с обявеното бедствено по...

Съветниците решиха още средствата за погребения на жертвите да бъдат поети от общинското дружество "Обреди", от БСП пък поискаха парите да бъдат взети от бюджета на Варна, чрез Социалната програма на общината.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com