X
 
 

Започна строителство на първия изкуствен остров край Варна

13799 5
photo of Започна строителство на първия изкуствен остров край Варна
Снимка: Св. Св. Константин и Елена
Започнало е изпълнението на процедура по строителство на първия изкуствен остров в Черно море, северно от град Варна, научи репортер на actualno.com. Вчера се е състояло заседание на общинския експертен съвет по устройство на територията, на което е станало ясно, че островът е предвиден в Подробния устройствен план на курорта Св. св. Константин и Елена, влязъл в сила през 2017 г. Това е станало след заповед, издадена от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Припомняме, че точно преди две години главният архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че край Варна и курортните комплекси Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци ще бъдат изградени общо четири острова като "брегоукрепителни съоръжения по крайбрежието". Курортът Св. св. Константин и Елена е собственост на едноименното туристическо поделение на групата "Химимпорт".

"Задачата ни е да маркираме в плановете такава възможност, в случая – срещу бившия минерален басейн на някогашния курорт "Дружба" ("Св. Св. Константин и Елена", бел. ред.). След като островът бъде изграден, ще допуснем строителството на яхтено пристанище и евентуален подводен ресторант", съобщи още през 2017 година Виктор Бузев.

Очаква се още три острова щели да бъдат изградени пред курорта "Златни пясъци". Други ще бъдат оформени във Варненското езеро, но тяхната цел щяла да е "екологична". Те трябвало да предложат терени за нови местообитания на защитени видове.

В текстовата част на плана изкуственият остров е описан като "противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище". Очаква се неговата конструкция и точната конфигурация трябва да бъдат уточнени в бъдещите технически проекти.

Според обосновката на идеята за строителство на изкуствени острови в морето, която е отразена в текстовата част, те могат да доведат до "общо увеличаване на устойчивостта на склоновете и клифа срещу хлъзгане и свличане".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • марги 2 марги преди 4 седмици Профил на трол?
  Не се наядохте, бе!
 • Петър 1 Петър преди 1 месец Профил на трол?
  От скицата си личи, че това не може да се нарече остров а си е чиста буна! Ясно е, че се прави с надежда да се натрупа повече пясък на плажната ивица. Имаме такива примери на варненския плаж.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Вгледай се добре. Острива е в сиво, а това което си мислиш за буна е път. Тази идея изобщо не е нова. За пръв път съм я чул още прз 80-те години на миналия век от хора в администрацията на Златни пясъци. Допусках, че някой си фантазира. В по късни времена инцидентно се е споменавало нещо, но повече като слухове.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Вгледай се добре. Острива е в сиво, а това което си мислиш за буна е път. Тази идея изобщо не е нова. За пръв път съм я чул още прз 80-те години на миналия век от хора в администрацията на Златни пясъци. Допусках, че някой си фантазира. В по късни времена инцидентно се е споменавало нещо, но повече като слухове.
  : 0 !
 • Подобно нещо пробвал покойния 1.3 Подобно нещо пробвал покойния преди 1 месец Профил на трол?
  спортист Илия Павлов . Даже в същия район . Можете да видите негова недовършена буна, яхтено пристанище при разходка .
  : 0 !