Кметът на Видин: Нарушения на мои предшественици може да стигнат до Европейската прокуратура

2491
Кметът на Видин: Нарушения на мои предшественици може да стигнат до Европейската прокуратура
Снимка: община Видин

„В резултат на усилията на д-р Цветан Ценков и екипа му и проведените разговори с Главна дирекция ОПОС, размерът на дължимите лихви бе преизчислен на малко над 104 хил. лв., което е намаление с над 2,4 млн. лв.“, съобщават от местната администрация. Става въпрос за установени нередности при изпълнението на първия етап на проекта за пречиствателна станция на Видин, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013“.

В края на миналата година общината била уведомена от управляващия орган, че за периода 01.08.2016 г. до 02.10.2020 г. има натрупани задължения в размер на 9 115 280 лв., от които 6 550 604 лв. главница и 2 564 676 лв. лихви за забавяне.

Община Видин и финансовият факултет на Стопанската академия стартират партньорство

Това бе договорено днес на работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет „Финанси“...

„Правото на всяка община е да търси решения на всички натрупани стари задължения и тъй като главницата, която е 6,5 млн. лв., нямаше как да се промени, ние пуснахме съвсем официално писмо за преразглеждане на лихвата през Министерството на финансите. Това е финансова операция, която касае оперативната програма, и няма как да стане само с разговори, а с документи“, поясни кметът Цветан Ценков.

По думите му на базата на тези документи, които от администрацията пуснали до МФ, е задвижена процедурата по споразумение. „Право на всеки кмет е да води разговори и да се опитва по всякакъв начин да намалява финансовите тежести на общината. Това е все едно кредит, даден да си построим къща, а ние сме си построили гараж. Съответно тези пари се дължат. Говорихме с шефовете на оперативната програма какъв е редът след приключването на последното плащане с изпълнителя, не са толкова прости нещата, както ги пресъздават. Тук не става въпрос за усилия на приказки и на юнашко доверие без документи. Всичко е документирано. От оперативната програма ни посъветваха, че могат да бъдат намалени значително лихвите, да се предоговорят като се пуснат съответните писма и обосновки. Аз се радвам, че Министерството на финансите вече е махнало общината от списъка с наблюдаваните общини“, посочи още градоначалникът.

Община Видин има и друга санкция – пак за пречиствателната станция, но следващия ю етап. Тя е 25% от стойността на сключения договор, което прави 3 786 393лв. без ДДС. „Тя е за периода 2014-2020 г., когато са сменили хидроинженер с електроинженер без да уведомят управляващия орган, а това е грубо нарушение. Ние сега задължително я обжалваме. Ако докажем, че сме прави, добре. В противен случай ще я дължим“, поясни Ценков.

По думите му тогава пак през Министерството на финансите отново могат да се договорят с програмата. „Това е практика при почти 90% от българските общини. При преговори с министерството то може да поеме 80% от задължението, а 20% - от общината, но е изрично изискването да са приключили всички съдебни разправии. Ние обаче няма как да не жалим, защото ще бъдем обвинени, че сме безхаберни. Дай, Боже, да успеем. С една санкция успяхме. Тя беше за един навес, за който ни бяха наложили корекция от 1,5 млн. лева. Успяхме да спечелим делото преди месец и половина и те си ги прихванаха тези пари“, допълни той.

Видинският театър, с подкрепата на Общината, ще представи премиерна за България постановка

Усилията на общинското ръководство и администрацията, на културните институти, на цялото обществото трябва да са насочени към една цел ...

Кметът на Видин очаква в края на март да излезе докладът от проверката, която прави от доста време Агенцията за държавна финансова инспекция за двата европейски програмни периода – от 2007-ма до 2020-та година. Той поясни, че общината е санкционирана по проекти, изпълнявани в три мандата преди неговия.

„Тогава ще оповестим нейните виждания. На всичкото отгоре, те са длъжни, ако намерят нарушения, а такива има, най-вероятно ще ги дадат на прокуратурата. Не бих се учудил, тъй като тук става въпрос за особено големи размери, това да стигне и до Европейската прокуратура, защото се касае за европейски фондове за Оперативна програма "Околна среда", добави още кметът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com