Будителите биха се срамували от Румен Радев

14715
Будителите биха се срамували от Румен Радев
Снимка: БГНЕС

“В други езици такава дума изобщо не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория”. Такъв беше главният акцент в поздрава на президента Румен Радев за вчерашния празник – Деня на народните будители.

Откровено казано в България, макар и не само, диалогът по отношение на големи и важни теми отдавна се профанизира. И когато различни политици в България повтарят, че хората са се уморили и им е омръзнало, то е защото същите тези политици продължават да правят всичко възможно, за да ни отвратят.

Ще се справи ли с корупцията държавата на двамата генерали?

Като че ли най-сетне се появиха оптимистични сигнали, че 44-то Народно събрание е на път да приеме дългоочакван от години антикорупцион...

Българският будител не бил интелектуалец по европейски образец, казва президентът ни. Сериозно? Дали Паисий Хилендарски е създал "История славянобългарска" поради по-различни подбуди от тези, които са накарали Мартин Лутер (пояснявам за всеки случай - да не се бърка с Кинг) да закове тезисите си срещу обсебването на всяка частица от живота на обикновените хора от католическата църква? Дали Паисий не пише "История славянобългарска" за обикновените българи точно така, както Мартин Лутер превежда Библията на немски, за обикновените германци? Поставят ли и двамата под съмнение устоите на живота такъв, какъвто е бил по тяхно време – на догмите, позволяващи на малцина да се възползват за своя изгода от положението си в съответното общество? Дали и двамата не протестират срещу и не искат коренна промяна в различаващи се само по обвивката си, но не и по методите си, разрушителни статуква? И къде е разликата – само в подхода и метода на протест!

"Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата", каза самият Радев и точно това е най-голямото доказателство, че и в Европа, и в България, и по цял свят хората с най-будни умове са еднакви в своята същност. Те се борят за еднакви неща – за правото всеки да бъде чут, за правото всеки да има място под Слънцето, а не някои да хвърлят много дебела сянка.

От няколко години насам доста силно в българското общество тече една яростна пропаганда – противопоставяне между "евроатлантическите" ценности и православните ценности. В нито един момент обаче никой от "защитниците" на съответните ценности не си даваше труда да ги изброи – да ги видим ето така, сравнени, за да направим своя избор. Точно към каквото и будителите в България през вековете, и ренесансовите творци, реформатори и бележити мислители в Европа са се стремили – да имаш неприкосновено право на избор.

Вече сме XXI век и би трябвало историческите уроци да са научени. Но не са. И не само не са, ами политиците – както в България, така и на доста места по света, полагат всички възможни усилия да не позволяват научването на уроци. Уроци, че няма "евроатлантически" и "православни" православни ценности, а човешки ценности. Урокът, че всеки има право да живее добре, без да пречи на другия. Урокът, че суверените т.е. народите посочват кой да ги управлява и имат право да му потърсят сметка по всяко време, а управникът не може да си позволи да ги пренебрегне. Урокът, че свободно можеш да кажеш мнението си, но не можеш да искаш да говориш свободно, когато налагаш мнението, че едни трябва да живеят по-добре за сметка на други. Тук можем да си спомним за Левски и идеалът му за свята република – всички равни пред закона! Урокът, че трябва да се поучим от миналото, за да изградим по-добро бъдеще, а не да претворяваме отново и отново дефектите на същото това минало. И урокът, че изброените права трябва да не се забравят и да се защитават винаги и от всички.

Пеевски срещу Пеевски

През тези години съм чул толкова невероятни неща за себе си, че не изключвам вече нищо." (Смее се). Цитатът е от интервю на издателя, ...

Тези уроци всъщност са ценностите, които издигат човечеството. И те не са "евроатлантически", "православни" или каквито там ги нарече поредният словоблудец. Те са човешки ценности. Защото е човешко да живеем в хармония, а не в разделение. И говоря не за хармония, при която едни истински се съобразяват, а други само говорят за хармония, докато действат за себе си за сметка на други. Не сме успели, но винаги трябва да опитваме – иначе за какво живеем?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com