Фалшивите новини, едрият капитал и Бил Гейтс - на кого да вярваме?

5307
Фалшивите новини, едрият капитал и Бил Гейтс - на кого да вярваме?
Снимка: Getty Images/Guliver

Досадният и претенциозен купешки израз "фалшиви новини" обикновено се използва като аргументационна бухалка, целяща да докаже несъстоятелността на противника. Понякога лъжецът е определен геополитически враг, а в други случаи - нахален опозиционер. Борецът с въпросната невярна информация пък задължително е управляващо правителство, голяма филантропска организация или казионните медии. Тук изключение не може да има!

Когато ви кажат, че сирийското правителство извършва геноцид над собствения си народ - това е постулат. Дали първоизточникът на информацията е терористична организация, която се бори за установяване на джихад - няма значение. Щом е в "правилните медии" - значи е истина.

Когато Бил Гейтс насочи вниманието си към фармацевтичната индустрия, веднага се оформят двата лагера. Първият вижда в него олицетворението на световното зло, отправя всевъзможни обвинения и си представя тайно общество, което се събира и с дяволски обреди обмисля как да изтреби човешкия род. Възползвайки се от грешките и недоказуемите твърдения на първата група, втората заклеймява "фалшивите новини", обявява Бил Гейтс за филантроп и благородник с най-висок сан и приключва въпроса, окачествявайки всяка свързана теория като конспирация.

Истината, както обикновено, изглежда между редовете. Фармацевтичната индустрия изглежда като отличен източник на печалби. Дали за да се постигне максимално облагодетелстване, се използват средства за първоначалното разболяване на хора? Можем да предположим, че има интерес за това, но не и да го твърдим. Защото ще попаднем в клопката на фалшивите новини. Същото важи и за влизането на Бил Гейтс през парадния вход на индустрията.

Изключение не прави и отразяването на новия коронавирус. Можем да задаваме въпроси за надеждността на тестовете, за липсата на аутопсии сред починалите и за множеството противоречиви тези и предсказания, но не и да отричаме твърденията на правителствата. За да не навлезем в полето на "фалшивите новини", които така упорито в нашата страна искат да преборят чрез нов закон.

Какво е това животно "фалшива новинa" ще се решава според преценката на назначаваното от управляващите ръководство на КЗЛД - ако мине искането на ВМРО. Това поне засега не се очертава така, но посоката е ясна. Всеки сам може да прецени какво означава това.

И докато мнозинството обеднява, едрият капитал продължава да трупа богатства. Често това се случва напълно законно,  а дори и да не е, има ли кой да потърси сметка? Когато съдникът са силата и парите, останалото сякаш няма значение. И както една мъдра басня ни учи - тежко му на агнето, ако вълкът реши, че му мъти водата.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com