Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се борим с фалшивите новини?

29 май 2020, 09:45 часа • 3811 прочитания

Кризата с коронавируса малко от малко поотпусна хватка поне за България и нашите народни представители веднага се захванаха за работа. Една от работите, която подхванаха, са т.нар. фалшиви новини. Те тровят живота ни далеч преди коронавируса, но заради него работата с тях вече е в центъра на истерията, както се изразяват от ВМРО в новото си законово предложение да се справим с този проблем.

И така – как да стане тази работа? По виждането на ВМРО - всеки интернет сайт да си каже на кой е – с име, телефон, адрес и имейл. Но не само – същото да направят и собственици на "онлайн платформи, профили в социалните мрежи и онлайн блогове". Ако не го направят, Комисията за защита на лични данни казва на председателя на Софийския районен съд и до 72 часа той решава дали тези сайтове, платформи, профили и блогове да бъдат свалени. Всичко това важи и ако въпросните сайтове, платформи, профили и блогове разпространяват "дезинформация". Дезинформация според предложението на ВМРО значи "публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица".

И така, следват въпросите:

1. Какво значи "дезинформация" от правна гледна точка? Според ВМРО, това е "публикация, съдържаща невярна информация".

2. Тогава - ще ми свалят ли профила във Facebook, ако напиша, че Бойко Борисов е топ тенисист, а Красимир Каракачанов е манекен? Ако го напише някой сайт? Или то това не е дезинформация?

3. Да повторим - "невярна информация"! Ще ме изхвърлят ли от интернет, ако напиша, че Бойко Борисов редовно носеше маска по време на извънредното положение? Защото той я носеше, но доста честичко под брадата - май така не трябва т.е. дезинформация е, че носеше маска както трябва да се носи т.е. ако я носи по друг начин реално не я носи, но пък я носеше под брадата? Ха сега де, информация или дезинформация?!

Или всъщност всичко това, което написах и евентуално ще напиша, ако законопроектът бъде приет, няма да бъде свалено от Интернет според зависи – според преценката на назначаваното от управляващите ръководство на КЗЛД? Да не е според "наши" или "ваши"?

Един съвет към ВМРО – когато пишат законопроекти, освен ако не го правят от политическа куртоазия или поради други причини, да проверяват минал опит. Такъв имаше много скоро в България – когато не беше позволено някои онлайн букмейкъри да оперират на българска територия. Тогава Държавната комисия по хазарта (ДКХ), която сега я разнасят като цунами японско крайбрежие, се събираше всяка седмица и издаваше забрана по списък на появили се огледални сайтове на съответния букмейкър, през които нелегално можеше да се стигне до предлаганите от букмейкъра услуги. ВМРО да попитат които да е IT специалисти за колко време след това и колко на брой такива огледални сайтове можеха да се направят за минутка, час или ден. И колко такива сайта трябваше на следващата седмица ДКХ да постановява, че се спират, а някой да ходи да ги спира ... Така ще е и със сайтовете за фалшиви новини!

Бих оставил дотук, защото си мисля, че се подразбира, но в днешно време отдавна не съм сигурен, та допълвам - сайтове за фалшиви новини ще се правят по-бързо и много повече, отколкото ще се спират по предложения от ВМРО метод! Защото това не изисква никакъв ресурс - само маскирано IP, човек с малко над средното ниво технически умения и шапка на тояга - няма разходи за заплати на редактори, репортери, за медийни инициативи, програми и т.н. А КЗЛД щом ще е в ролята на пазач, поне от предложението изглежда, че ще трябва да е в активна позиция - да търси, а не да чака сигнали... Колко ресурс ще трябва за това? Колко ще струва, с други думи?

Който иска да няма фалшиви новини, създава доверие към източници, които не ги правят! Тогава тези, дето ги правят, остават без публика, съответно - без бизнес. А това става като учиш хората да си използват мозъка т.е. да мислят! И понеже с възрастните вече е много по-трудно, редно е да се гледа към децата. Казано по-простичко – към образованието!

Между другото, въпрос към ВМРО - предишният им опит да прекарат същото, т.е. внесеният на 19 март законопроект за промяна на Закона за радио и телевизия колко подкрепа събра в медийната комисия на парламента? И какви са причините?!

Знам, трудно е това - да ограмотяваш. От Кирил и Методий насам тази земя още не е ограмотена. Като обаче си слагаш главата в пясъка, нищо няма да постигнеш!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес