Голямата игра "Белене"

14867
Голямата игра "Белене"

В навечерието на предизборната надпревара политиците от всеки цвят и окраска показаха, че са във върхова форма и са готови да се впуснат в спринта, финиширащ няколко метра след жълтите павета. Как по друг начин бихме могли да си обясним умелото прехвърляне и заиграване с „топката” АЕЦ „Белене”, която беше разчетена от всички политически сили като огромен успех?

В рамките на по-малко от ден управляващи, опозиция и псевдоопозиция видяха в плачевно ниския резултат от първия референдум в демократичната история на България успех за собствените си до безкрай лансирани позиции. Вицепремиерът Цветанов побърза да обяви, че огромният брой негласували българи, или 80% от имащите право на глас, в действителност са дали своя отрицателен вот за втората ни АЕЦ. Минути по-късно лидерът на ДСБ обяви, че ако тъмносините са имали още месец за антиБелене кампанията са щели да обърнат резултата от вота и се потупаха по гърдите с малкото казали „не.

Валентин Николов: България се нуждае от ядрена мощност

България се нуждае от ядрена мощност. Това призна пред БНТ директорът на АЕЦ "Козлодуй", съобщи БГНЕС.По-рано миналата седмица това нап...

Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев ни най-малко не се притесни от ниската избирателна активност в националното допитване и дори го определи за личен провал на премиера Борисов и вот на недоверие към него от страна на избирателите. Очаквано, разлюляната от „кьорфишек пищов” ДПС в типичния си спокоен тон подкрепящо констатира, че референдумът е първият голям провал за министър-председателя и не пропусна да го предупреди, че най-тежката загуба го очаква на изборите.

Последният пък не само, че не се смути, ами дори занимава с казуса около „гьола” в Белене и представителите на американската търговска камара и други инвеститори, които бяха дошли у нас уж, за да се запознаят с бизнесклимата, но уви имаха шанса да чуят единствено поредните словопотоци на министър-председателя.

Излишно е да търсим позициите на останалите малки и немалки десетки партийни формации у нас, защото със сигурност и те ще видят своя успех в проведеното допитване.

И така първият широко дискутиран, рекламиран и най-вече скъп референдум в новата ни история стана поредната залъгалка в устата на неновите ни политици. Никой от тях обаче не успя да отговори категорично на редица съществени въпроси около втората ни АЕЦ, сред които окончателното финансиране на проекта, неговата безопасност, създаването на хранилище за ядрени отпадъци и т.н., и т.н. Никой не успя и дори не счете за нужно да даде отчет на милионите, похарчени за случването на референдума в момент, в който страната ни продължава да е обхваната от многогодишна криза. Никой не счете за нужно да припомни на избирателите, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, национален референдум се провежда само по „въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание” и в този смисъл решението за строителство на АЕЦ „Белене” не е от компетентността на НС, а на Министерския съвет. А той го взе отдавна.

ЦИК: Борисов не е агитирал в деня на референдума

Централната избирателна комисия не е установила нарушение по жалбата на депутата Румен Петков срещу министър председателя Бойко Борисов...

И явно много от глас имащите българи не счетоха за нужно да отидат до изборните урни. Което и потвърждава думите на дългогодишния ръководител на лаборатория „Анализ на енергийни системи” на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките Пламен Цветанов, а именно, че референдумът няма нищо общо с енергетиката на България, а е чисто политическа битка за власт. Как иначе ще си обясним съмнително малкия брой от 0,22% българи, върнали „топката” Белене отново на депутатите?

Голямата игра с „гьола-АЕЦ” ни излезе много скъпо и уви, ако след като всички политици твърдят, че са спечелили от нея, остава само един губещ, който обаче показа, че май хич не му играе. Поне не с тези играчи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com