"Изгубени в превода"

7186
"Изгубени в превода"

През март ни се каза, че ще получим 11-процентно намаление на газа, ако ускорим вливането си в „Южен поток”.

През май ни напомниха, че ако забавяме проекта - отстъпка няма да има.

Някъде през юни се изясни, че отстъпката от 11 % всъщност не била отстъпка, а начин да се намалят разходите на „Булгаргаз”, от което компанията ще спести 120 млн. долара. Тогава не се изясни как това ще повлияе върху цените на вътрешния пазар.

Компютри и компоти

През ноември се оказа, че отстъпката се е свила до 70 млн. долара, въпреки че нашите разчети - както се изрази министър Добрев, показвали друго. Оказа се и, че на 27 август т.г. БЕХ и „Газпром” са подписали протокол, според който, ако БЕХ не приеме окончателно инвестиционно решение до 15.11.2012 г., ще дължи на „Газпром” 70 млн. долара.

И така - 120-те млн. долара, които щяхме да спестим, се стопиха на 70. Но ако се бавим още - няма да ги получим, а дори ще трябва да ги платим.

От „Газпром” вече твърдят, че подписването на инвестиционното решение за Южен поток и преговорите за нов газов договор със страната ни не са свързани изобщо. Те просто били съвпаднали във времето.

Точно такъв тип обвързване попадна пък в антитръстовото разследване на Европейската комисия срещу руската компания.

Министър Добрев твърди, че преговаряме за нови по-изгодни за нас цени на газа. Отсрещната страна казва, че цените са вече отдавна ясни. Не се казва какви са, но били добри за нас.

”Спете спокойно, деца”

Инициаторите заявяват, че по тръбите на „Южен поток” ще тече само техен газ. Съвсем скоро Третият енергиен пакет на ЕС ще изисква достъп до тях да имат и други доставчици. При това положение тепърва ще изясняваме как двете неща ще се синхронизират – доколкото изобщо това е възможно. Руската позиция е твърда като името на г-н Л.Чугунов, който провидя в Третия енергиен пакет връщане към… Съветския съюз и СИВ.

Някъде тепърва във времето Русия и Еврокомисията ще се договарят. Дотогава България ще подлежи на санкции от ЕС и може да се „надява” на различни изненади от Изток.

Марлене Хьолцнер - говорителка на еврокомисаря по енергетика, заявява, че окончателно инвестиционно решение за „Южен поток” няма и че той не е приоритетен за Европейската комисия.

Нас това не ни смущава. Нито пък руската откровеност, че отстъпки в цената за България вече са направени и повече няма да има. Има само покана за първа копка.

При това положение говоренето за такива отстъпки изглежда неадекватно и наивно. Има очевидна разнопосочност в позициите, която предоставя повод да не бързаме толкова с „потока”.

Какво значение ще има, ако вследствие на неполучено намаление на цената, българският министър-председател не присъства на първата копка за проекта. За това ли трябва да сме тъжни или за бъдещите си енергийни сметки.

Стъпваме върху плаващи пясъци. В началото е едно, после излиза съвсем друго.

Правилата се менят в движение. Посоката също е непредвидима - за нас. Но това не ни дава повод да спрем и да се съсредоточим върху конкретни стъпки към диверсификация като напредналия „Набуко” и предстоящите интерконекторни връзки. Те си остават някъде в бъдещо необещано. В сегашно реално време е „Южен поток”. А ние сме като „изгубени в превода”.

Въпросът - кое и какво налага непременното подписване на проекта от наша страна, остава да виси без отговор. Остава да виси и страната ни в стремежа си да посигне баланс между несъвместими неща. Защото с това да ашладиса „Южен поток” с неприкосновените му за други доставчици тръби към европейските изисквания за конкурентност, би се наел само някой енергиен Мичурин. По всичко личи, че сякаш сме го дочакали.

Славея Балдева

www.svobodata.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com