Жив дявол

90824
Жив дявол
Снимка: БГНЕС

Нуждата от наглотест в парламента става все по-голяма. Особено след днешното пространно интервю на Лютви Местан, в което той буквално разръчка много пластове на кафеви неща в България.

Способността да говориш със сложни думички винаги се е считала от мнозинството хора за признак на начетеност. А в България учението има и романтична историческа искра – Възраждането и как сме искали да се самоусъвършенстваме, след като последната грижа на Османската империя е било образованието на „гяурите”.

25 години свободия

Клета Майка България – това е резултатът от 25 години преход. Или пък Преход. Ходихме уж заедно, но някои тичаха, а други пълзяха...

Сложните думички обаче са и признак на „йезуитщина”. Този, който може да ги използва, лесно покрива истината с булото на съмнението. Безспорно майстор в това отношение е точно Лютви Местан.

Лидерът на ДПС смеси брилянтно истини и заблуди в 40-минутно интервю по Нова телевизия. Какви са нишките на паяжината:

Искаме да се знае кои са инициалите в тефтерчетата на Златанов. Искате, но тях вече ги няма. Интересно дали бихте искали, ако тефтерчетата са налице и бъдат публично показани страница по страница. Може и да искате – все пак Местан се застрахова, че Пеевски трябвало да го питат защо е в тефтерчето. Защото излязоха и страници, където Д.П. не са само инициали.

„Митологемата” КТБ и как ДПС искало да се стигне до дъното и всичко да се разкрие. Доказателствата за „искреното желание” – да се наеме международна фирма да разследва и да се приеме законопроектът на Пеевски и Йордан Цонев за КТБ. Каква международна фирма да се наеме, г-н Местан – някой като KPMG ли? Същите, които без проблем си слагаха подписите под отчетите на КТБ години наред, а сега вие, г-н Местан, в прав текст казахте, че тази банка не била банка от много отдавна? Значи наемаме някой с „репутация” чрез „обществена поръчка”( как се правят в България обществени поръчки е всеизвестна истина и бизнес аксиома) и той разкрива „истината”. А за капак правим закон по акъла на Пеевски и Цонев, за който лично специалист като Валери Димитров, писал банковите ни закони, в прав текст каза за Actualno.com: „Не искам да го коментирам даже”. За да гониш офшорки, трябва да действаш като с комари – не отваряш прозореца. Иначе ако само си пуснал пердето, както иска "законодателят" Пеевски, влизат най-големите и гладни кръвопийци да се насмучат.

Четирите "жокера" на Борисов

Новото правителство е факт – официално, без повече чудене кой какво ще вземе. Сега обаче започва чуденето какво ще се направи. И ...

Доган имал безлимитна кредитна карта в КТБ и разплащателна сметка. Ха-ха-ха-ха. А за г-н Доган да падне ли банковата тайна, г-н Местан? Така, както искахте в началото на експозето си за всички? Конкретен въпрос. И да падне ли така, че документите да се видят и проверят от медиите – а не от Цацаратурата и БНБ?

Борисов да отговаря дали Пеевски „консумирал власт” в периода 2009 – 2013 година. Така, като го гледам, на око по тегло май е консумирал нещо наистина. Хубаво е и Борисов да отговори де, но медийната власт на Пеевски вече никой не я оспорва, а най-лесното е да се вадят отзивите на медиите по важни въпроси през периода 2009 – 2013 година и да се види в чия изгода бяха. Тия медии от Нова българска медийна група, които Кръстева продаде на компания, направена три дни преди „сделката”. Затова ли синчето пише закони за офшорки – от добро сърце, че майка му да не вземе да сбърка при някоя сделка и да ощети обществото. Абе я ...

Христо Бисеров – тук само ще кажа, че ако примерно на мястото на Бисеров беше Костов, много се съмнявам, че Местан щеше да каже: „Не знам какво става”.

Като дойде ред на Костов, тук поне Местан засегна болезнена тема с истини, но и с лъжи. Вързан е Командира за КТБ, но не успя да избяга, за разлика от ДПС. Толкова месеци „надзор” над Корпоративна търговска банка дали беше случаен? И защо излизат решения на БНБ, свързани само с Цветан Василев? Дали пък няма компании, свързани с ДПС, дето да са вземали кредити от тая банка и при какви условия? Разни тютюневи компании например, а и други.

Ах, ваш'та кожа държавническа!

Трала, хопсала – дойде време за веселие. Така е, като няма правителство, като няма държава, защо пък да не се повеселим. Повдига ...

За финал е и въпросът бил ли е Местан доносник на Държавна сигурност. Не съм през цивилния си живот, каза той. И обеща да се откаже от политиката, ако някой извади негов донос. Ами хайде – тефтерчета се губят, но и се намират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com