КЗК: Когато Законът Кротува - пред Пеевски

8874
КЗК: Когато Законът Кротува - пред Пеевски
Снимка: БГНЕС

Няма нужда от пазарен анализ, защото по сделката за Канал 3 нямало субект с оборот от над 3 млн. лева за предходната финансова година. Това заяви КЗК в своето решение, с което позволи набързо на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева да прибавят Канал 3 към „Монитор”, „Телеграф”, „Политика” и „Борба”.

Решението е изключително скандално и толкова смешно, че сълзи избиват от очите – не е ясно обаче дали от смеха. Да започнем от Канал 3 – каква е тази телевизия, която има оборот под 3 млн. лева за една година? Сами можете да видите какви са рекламните тарифи на Канал 3 – на официалния им сайт. Излиза, че много малко реклама има по Канал 3 – според КЗК.

Къде Така, Българийо?

173 страници – толкова стигнаха, за да се побере списъкът с кредиторите, които търсят пари от пропадналата Корпоративна търговска...

Предвид предприятията, които влизат в „Нова българска медийна група”, звучи още по-смешно да няма оборот от 3 млн. лева. Ето какви са тарифите на „Монитор”, ето ги и на „Телеграф”. Има дори комбинирана тарифа за реклама в двата вестника. При всички тези числа, при факта, че в „Нова българска медийна група” не влизат само медии, ами и „Пресмаркет” например, вече звучи не смешно, ами гротеска да говорим за оборот под 3 млн. лева в рамките на една финансова година.

Преди четири години, на 11-то издание на Автомобилния салон, Владимир Попов, мениджър "Маркетинг и реклама " на Нова българска медийна група, посочи, че дневно „Телеграф” и „Монитор” излизали в 220 000 копия. Само на „Телеграф” тиражът бил 130 000 бройки, в петък дори достигал 180 000. Дали тези числа важат и сега – групата на Кръстева не е от много словоохотливите в това отношение. Но ако е вярно, всеки с елементарни математически познания може да сметне набързо при посочените по-горе тарифи за реклама какво се събира като оборот – при около 350 дни в годината, нали има Коледа, Великден, национални празници. Да не говорим за чистите приходи от продажба. Въобще не слагам в това число „Политика” и „Борба”.

Колко точно са оборотите на Канал 3 и на "Нова българска медийна група" няма как да кажем, защото в решението на Комисията числата са старателно заличени – сигурно има обяснение по кой закон, вероятно търговска тайна.

Сигурно има и обяснение за скритите от погледа на обществото числа. Сигурно ако питам КЗК, ще го намерят. Може да кажат, че така пише в подадените финансови отчети. То и в отчетите на КТБ така пишеше. Може да кажат и, че „Монитор” и „Телеграф” само се контролират от „Нова българска медийна група” т.е. „Нова българска медийна група” ги няма тези обороти, ами ги имат „Монитор” ЕООД и „Телеграф” ЕООД. Като трябва да се обяснява, витиевати приказки много хора могат да изприказват. Но истината е ясна и лъсва ден след ден – мишкуването в органи като КЗК е ежесекундно, дойде ли ред да за навеждане. Другото – ами здраве, уважаеми читатели.

КЗК не рови в сделката за Канал 3, защото била много малка

Още преди три дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила сделката за Канал 3, който преминава към медийната група на Дел...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com