КЗК не рови в сделката за Канал 3, защото била много малка

6565
КЗК не рови в сделката за Канал 3, защото била много малка
Снимка: БГНЕС

Още преди три дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила сделката за Канал 3, който преминава към медийната група на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Съгласно решението по документи сделката се осъществява от „Нова българска медийна група“ - компанията на Кръстева и Пеевски и между „Елит Медиа България“, досегашният собственик на Канал 3. КЗК заключва, че придобиването представлява концентрация. Случаите на концентрация се оповестяват предварително пред КЗК, само ако през предходната финансова година сумата от общите обороти, реализирани на българска територия на участниците в сделката надхвърля 25 млн. лева и когато оборотът на едно от предприятията на българска територия за предходната финансова година е над 3 млн. лева. Условието за 3 млн. лева важи и за оборота на предприятието, което се придобива – в случая Канал 3.

"Историческо постижение": Пеевски официално е собственик на медия

Делян Пеевски за първи път е официално собственик на медии. Майката на депутата от ДПС Ирена Кръстева е прехвърлила на сина си половина...

От КЗК съобщават, че нито едно условие не е изпълнено, затова Ирена Кръстева и Делян Пеевски не трябвало да уведомяват предварително, че искат да вземат Канал 3. Най-важното последствие от това обаче е, че тъй като не са изпълнени условията за 3 млн. лева оборот и 25 млн. лева общ оборот, няма нужда да се прави пазарен анализ (чл. 24 от Закона за защита на конкуренцията). Съответно КЗК дава зелена светлина за незабавно осъществяване на сделката. Решението обаче може да се обжалва в срок от 14 дни.

След осъществяване на нотифицираната сделка „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД ще може да определя еднолично търговската политика на „Елит Медиа България“ ЕООД и неговите органи на управление, т. е. купувача ще получи възможността да упражнява решаващо влияние върху пазарното поведение на придобиваното предприятие, признават от КЗК.

В решението са изброени и медиите, които до този момент влизат в портфолиото на „Нова българска медийна група“. Това са „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“ на 100% и „Борба“ на 50%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика